En başta romatizma için mucize etkileri var… Sadece bu da değil elbette bakın o küçük kırmızı tatta ne şifalar saklı;
-Çilek diş taşlarından doğal yöntemle kurtulmanın formülünü taşıyor. İçinde bulunan çeşitli asitler diş diplerinde biriken taşları eritir. Bunun için yapmanız gereken, çilek mevsiminde günde 3-4 defa 1 fincan taze sıkılmış çilek suyu ile dişlerini fırçalamak.
-Çilek aynı zamanda güzellik kaynağı… Yüz ve boyunda kırışan kısımlara sürülen çilek losyonu, tazelik ve pembe bir renk sağlar. Losyon nasıl hazırlanacak diyorsanız, doktor tarifini verelim;
-Çilek losyonu: Bunun için 5-6 tane çilek bezde sıkılır. Bir yumurta akı çırpılarak ilave olunur ve tekrar çırpılır ve bu sırada 20 damla gülsuyu ilave edilir. Hazırlanan losyon tampon yapılarak boyuna sürülür. 1 saat beklendikten sonra içine 15 gr yemek sodası konulmuş 1 litre ılık su ile yüz ve boynunuzu silin.
-Kuru cildin dermanı: Çilek kuru ciltleri besler ve pul pul olup dökülmesini önler. Bunun için özel bir maske hazırlanması gerekiyor. Bu maske aynı zamanda yüzdeki kırışıklıkları da yok eder…
-Kuru ciltler maske hazırlanışı: Bir avuç taze çilek ezilip yulaf unu ile birlikte karıştırılır. Bir adet yumurta sarısı ile iki çorba kaşığı yoğurt çırpıldıktan sonra çilek hamuruna eklenir, krem kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
-Çilek, çocuk ve büyüklerde bağırsak kurtlarını dökmede birebirdir… Bunun için sabah aç karnına bolca çilek yenilmesi öneriliyor. Öğlene kadar da üzerine başka bir şey yemeyin… 3 gün buna devam ettiğinizde bağırsak kurtları sorunu halloluyor.
-Çileğin kök ve yaprakları da çok faydalıdır… Hazırlanacak çilek çayı mafsal iltihabı, damar sertliği ve yüksek tansiyonun dermanı… Böbrekteki kum ve taş dökümü için de çok yararlıdır…
Bu sıvının hazırlanışı şöyle; 300 gr yaprak ve kök 1 gece ıslatılır. Ertesi gün 1 litre suda 20 dakika kaynatılır… Elde edilen sıvı çay gibi tüketilebilir. Bu sıvı hastaların bolca terlemesini sağlar, karaciğerin şişliğini de giderir…
-“Çilek aynı zamanda vücuttaki tüm salgı bezlerini mükemmel bir ahenkle çalıştırır… Bu da sizi zinde ve kuvvetli yapar… “
-“Çilek iyi bir idrar söktürücü… Üre asidi ve ürat tuzları birikintilerini, vücutta birikmiş zehirli maddeleri dışarı atar.
-Romatizmaya derman: Çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit vardır. Bu romatizma ilacının esas maddesidir. Romatizma mafsal iltahabı (Artarit) eklemlerde ürat birikmesi (damla hastalığı),damar sertliğini önler, varsa zamanla bunların geçmesini sağlıyor.
-Çilek damarları temizler ve vücuttaki fazla suyu atarak yüksek tansiyonu düşürüyor.
-Karaciğerin iyi çalışmasını sağlar. Safra salgısını da artırır. Böbrekte oluşan kum ile safra taşını döker… Tekrar oluşmasını da engeller…
- Hazma yardımcıdır, aynı zamanda iyi bir iştah açıcıdır. Mide ve bağırsakları çalıştırır. Özellikle suyu bağırsaklardaki zararlı mikropları öldürür. Bağırsak bakterilerinin zehir saçmasını önler.
-Karındaki pekliği gideren çilek, bağırsaklardan kanın zehirlenmesini önler… Bu da cildin sivilcelerle dolmasının önünü kapar… Yani dolaylı olarak sivilcesiz bir cildin anahtarı da çilektir…
-Çilekte neler var?
100 gr. çilekte 59 mg. C vitamini, (bu oran limondan bile fazla) 1 mg. sodyum, 174 mg. potasyum, 21 mg. kalsiyum var. Kalorisi ise 37. Eğer diyet yapıyorsanız, nasılsa meyvedir, bir şey yapmaz diyerek bol bol da yemeyin.
-Çileğin hazmı zordur. Midesi hasta ya da tembel olanlar çileğin suyunu içmeliler. Bu gibi rahatsızlıkları olanlar frenk üzümü ile karıştırarak az miktarlarda yerlerse kolay hazmederler. Cilt hastalığı olanlara kaşıntı yapabilir.