ANKARA / Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan ODTÜ, yalnızca eğitimiyle değil, içinde bulundurduğu yüzlerce endemik canlı türüyle de adından söz ettiriyor. ODTÜ kampüsü, kuş, kelebek ve bitkileri öğrenmek isteyen tüm Ankaralılara doğal bir imkan sunuyor. İç Anadolu’da hakim olan bozkır ekosisteminin en iyi korunduğu yerlerden biri olan ODTÜ’de yüzlerce endemik canlı türü bulunuyor. ODTÜ Biyoloji Bölümü uzmanlarından Prof Dr. Meryem Beklioğlu ve Dr. Uğur Zeydanlı, doğal bir laboratuvar özelliği taşıyan ODTÜ kampüsündeki canlılar hakkında bilgi verdi.
AVRUPA’DA BİLE YOK
Bozkır ekosistemine sahip ODTÜ kampüsünün en önemli özelliğinin bitki çeşitliliği olduğunu belirten Dr. Uğur Zeydanlı, “ODTÜ kampüsünde 700’e yakın bitki türü var. Bu türlerin 50 tanesi sadece Türkiye’de yaşayan özel türler. Ankara Çiğdemi, Tarla Sarmaşığı, Keten Çiçeği bunlara örnek. Ankara ili sınırlarında toplam 2 bin 100 bitki türü olduğu söyleniyor. Bu durumda ODTÜ kampüsü, Ankara’daki bitki türlerinin üçte birine sahip. Bu gerçekten çok yüksek bir rakam. Çoğu Avrupa ülkesinde bu kadar bitki türü yok” dedi.
KELEBEK ÇEŞİTLİLİĞİ
Bozkırların bitkileri kadar kelebeklerinin de çeşitli olduğunu ifade eden Dr. Zeydanlı, şunları kaydetti: “ODTÜ kampüsü içerisinde 100’den fazla kelebek türü var. Bu türler içinden bir tanesi çok özel. ‘Güzelnağzu’ adındaki bu özel kelebek türünün dünyada yalnızca birkaç tane popülasyonu var. En önemli popülasyonu ise ODTÜ’de. Böyle endemik türleri barındırması açısından ODTÜ, çok kıymetli ve korunması gereken bir kampüs.”
ARAŞTIRMACILAR BURADA YETİŞİYOR
Göl bilimi laboratuvarı olarak 18 yıldır Eymir Gölü’nde araştırmalar yaptıklarını anlatan Prof Dr. Meryem Beklioğlu, Türkiye’de var olan kuş türlerinin yarısının ODTÜ’de gözlemlendiğini söyledi. Beklioğlu, şunları söyledi:
“ODTÜ’de 231 kuş türü bulunuyor. Bunlar arasında bazı kuş türleri var ki sadece ODTÜ’de kaydedilmiş. ‘Çiğdeci’ adı verilen kuş türü buna örnek. ‘Akkaşlı Kiraz Kuşu’nun ise son yüzyılda bilinen 5 kaydından 2’si ODTÜ’de görülmüş. Metropolün hemen yanıbaşında böyle doğal bir ekosistem olunca, sadece kuşlar, kelebekler, bitkiler yetişmiyor. Kuşçular, kelebekçiler, bitkiciler de burada yetişiyor. Türkiye’deki kuşçuların yarısı bu kampüste kendini geliştirdi. ODTÜ bünyesinde kurulan ilk Kuş Gözlem Topluluğu da Türkiye’deki ilk kuş gözlem topluluğu olma özelliği taşıyor. Ayrıca kuşları takip edin haklarında bilgi edinmek için yapılan halkalama çalışmaları da ilk kez ODTÜ’de yapıldı. Burası Türkiye’de halkalama istasyonunun ilk kurulduğu yer.”ANKARA /