GAZİ Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurettin Güz, öğrencilerin Medya Okuryazarlığı dersini iletişimcilerin vermesi ve dersin ilköğretimden itibaren zorunlu olması gerektiği isteklerine destek verdi. Güz, bu konuda öncelikli görevin Radyo ve TelevizyonÜst Kurulu (RTÜK) ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) düştüğünü kaydetti.
İletişim fakülteleri olarak her türlü görevi üstlenmeye hazır olduklarını dile getiren Güz, Medya Okuryazarlığının, iletişimcilerin alanı olduğunu, bu nedenle de dersi iletişimcilerin vermesi gerektiğini vurguladı. Güz, “Televizyondaki her programı izlerken verilen mesajları nasıl algılıyoruz, herkes bu konuda bilgi sahibi olmalı. Türkiye gibi dünyanın televizyona en çok bağımlı olan bir toplumu için medya okuryazarlığı zorunlu olmalı” diye konuştu.
Deneme yapılsın
Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlulaştırılması ve bu alana ilişkin öğretmenlerin iletişim fakültelerinden istihdam edilmesini savunan Güz, çalışmanın pilot bölge olarak denemesinin yapılabileceğinden söz etti.
Güz, insanların verilen mesajları nasıl dikkate alacaklarını bilmediklerinden, kimi zaman reel gerçeklikle sanal gerçekliği karışabildiklerine işaret etti. Bu nedenle Güz, eğitim sağlanabilirse, televizyonun olumsuz etkileri konusunda kamuoyunun bilinçlendirilebileceğini ifade etti.
Seçmeli ders olduğundan öğrencilerin tercihlerinde sıkıntı yaşandığını dile getiren Güz, “Ders cazip hale getirilebilirse çocuklar da seçmeli olan dersi isteyerek tercih ederler. İlköğretim çağından itibaren bunu bir eğitim politikası haline getirirsek, olumsuzlukların yaşanmasını engellemiş olabiliriz” diye konuştu.
İletişimciler yerine Sosyal Bilgiler öğretmeni
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Medya Okuryazarlığı Dersi veren Doç. Dr. Kemal İnal, son birkaç yıldır, dersin 6,7 ve 8’inci sınıflarda seçmeli okutulduğunu, 2010 yılından itibaren ise sadece 8’inci sınıflarda okutulmaya başlandığından yakındı.
Alınan bilgilere göre dersin seçilmediğini, bunun sebebi olarak da dersi sosyal bilgiler öğretmeninin vermesinden dolayı yeterli olmamasını gösterdi. İnal, “Derse giren öğretmenlerin İletişim Bilimlerine dair formasyonu olmadığı için bu dersler çoğu zaman boş geçiyor. Medya konusunda öğrenciler bilinçlendirilmesi gerekirken, diğer derslerinin eksiklikleri tamamlanıyor” diyerek öğrencilerin bilinçlendirilmesine çağrıda bulundu.
Bu dersin İletişim Fakültesi mezunları tarafından verilmesi gerektiğinin önemine değinen İnal, bu dersi verebilmek için mezunlara öğretmenlik hakkı tanınması gerektiğini belirtti.