Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Göktaş: Aile Destek Merkezleri’nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 bin kişi yararlandı
Bakan Göktaş: Aile Destek Merkezleri’nden geçtiğimiz yıl yaklaşık 140 bin kişi yararlandı
Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nin 75. yıl dönümünü kutladı
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nin 75. yıl dönümünü kutladı
Kalkan-21 operasyonlarında 16 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Kalkan-21 operasyonlarında 16 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı
Bakan Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile görüştü
Bakan Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile görüştü
HABERLER>EKONOMİ
21 Şubat 2022 Pazartesi - 12:27

Jeopolitik gelişmeler ön planda

Rusya – Ukrayna arasında devam eden gerilim ve yapılan açıklamalara bağlı olarak zaman zaman artış kaydeden jeopolitik endişeler geçen hafta boyunca fiyatlamalar üzerinde belirleyici oldu.

Jeopolitik gelişmeler ön planda

Rusya – Ukrayna arasında devam eden gerilim ve yapılan açıklamalara bağlı olarak zaman zaman artış kaydeden jeopolitik endişeler geçen hafta boyunca fiyatlamalar üzerinde belirleyici oldu. Bir süre daha jeopolitik gelişmelerin yakından izleneceği ve fiyatlamalar üzerinde etkisinin hissedileceğini değerlendiriyoruz. Yurt içinde finansal sonuç dönemi devam etmesine karşın jeopolitik risklerin gölgesinde endekste anlamlı bir bilanço fiyatlaması görülmedi. Açıklanan finansal sonuçlara bağlı olarak hisse ve sektörel bazlı hareketler devam ederken, küresel çaptaki riskler nedeniyle finansal sonuçların fiyatlamalar üzerinde etkisi önceki dönemlere kıyasla daha zayıf ve kısa vadeli kalıyor. Yeni haftada küresel çapta açıklanacak öncü PMI rakamları, Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi ve ABD’de 2021/4Ç GSYH rakamı önemli olacaktır. Ancak Rusya – Ukrayna arasındaki gelişmeler ve bu konudaki haber akışlarının ekonomik verilerin önünde seyredeceğini ve özellikle ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının görüşmesinin kritik olacağı bir haftanın bizleri beklediğini düşünüyoruz. Ayrıca hafta sonu yapılan açıklamada herhangi bir işgalin olmaması durumunda ABD Başkanı Biden’ın Rusya Başkanı Putin'le buluşmayı prensipte kabul ettiği haber akışı ön plana çıktı. Son açıklamalarla jeopolitik endişeler bir miktar yatışsa da gündemdeki önemini koruyor. 

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna meselesi gündemde yerini koruyor. İki ülke arasında tansiyonun artmaya devam etmesi, dünyayı endişelendiriyor. Bu hafta yine kritik görüşmeler gerçekleşecek. Öncelikle, ABD Dışişleri Bakanı ile Rusya Dışişleri Bakanının bu hafta içerisinde Avrupa'da buluşması bekleniyor. İkinci olarak, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir işgalde bulunmaması durumunda ABD Başkanı J. Biden'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmeyi prensipte kabul ettiği belirtiliyor. Diplomasi trafiği oldukça yoğun. Geçtiğimiz hafta, bu konuyla ilgili açıklamalar, piyasaların seyrinde belirleyici olmuştu dolayısıyla bu hafta içinde gelecek açıklamaların yakından takip edilmesi gerekiyor. Dünyada enflasyonist endişeler sürüyor. Majör Merkez Bankalarından erken sıkılaşma sinyalleri geliyor. Mart ayında Fed'den faiz artışı bekleyen piyasalar, son günlerde Fed üyelerinden gelen açıklamalara odaklanmış durumda. Mart ayında faiz artışını destekleyen açıklamalara ek olarak faiz artışında büyük adımlar atmak yerine daha kademeli şekilde ilerlenmesi gerektiğine yönelik ifadeler bulunuyor. Bu hafta içinde Fed üyelerinin konuşmaları olacak ve faiz artışına dair verilecek mesajlar önemli olabilir. Ayrıca, bu hafta için Fed'in yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verisi açıklanacak. Verinin beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi, Fed'in faiz artışında daha da agresifleşebilir beklentisini kuvvetlendirebilir. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı temasları takip ediliyor. 14-15 Şubat tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmişti. Bu hafta, 20-23 Şubat tarihleri arasında Afrika turu olacak. Türkiye-Yunanistan arasında İstişari Görüşmeleri yeniden başlıyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmelerin 22 Şubat tarihinde Atina'da yapılacağı belirtiliyor. TCMB, geçtiğimiz haftaki toplantısında politika faizini sabit bırakarak, piyasaların beklentisi doğrultusunda bir karar vermişti. TCMB kaynaklı piyasalarda oynaklık izlenmezken, bu haftada bu toplantının özeti takip edilecek. Dışarıda, Rusya-Ukrayna, Fed üyelerinden konuşmalar, İran nükleer anlaşma görüşmeleri ve ABD verileri ön planda olurken, içeride Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika turu haftanın en önemli gelişmeleri arasında yer alıyor. 

Kaynak:Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Ege Denizi'nde deprem
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık piyasa takvimi 21-25 Şubat 2022
TCMB, 17 Şubat tarihli PPK toplantı özetini yayınlayacak.
Ukrayna'da tansiyon yükseliyor
Ukrayna ordusu ile ayrılıkçı bölgeler arasında çatışmalar yoğunlaşıyor. ...
14-18 Haftası piyasalar
Türkiye dolar bazlı 5 yıllık CDS oranı hafta genelinde düşüş gösterse ...
 
Jeopolitik riskler piyasaları etkisi altında tuttu
Geride bıraktığımız hafta yine Ukrayna gerilimiyle birlikte birçok gelişmeyi gölgede bıraktı.
Merkez sürpriz yapmadı
TCMB tarafından Şubat ayı faiz kararı açıklandı. TCMB, beklentiler dahilinde ...
Ukrayna-Rusya gerginliği volatilitenin devamına neden oluyor
Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa ...
 
Tüketici güven endeksi 71,2 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ...
Faizsiz enflasyonla mücadele
TCMB Para Politikası Kurulu dün toplandı ve politika faizini piyasanın ...
Şahin piyasalar karşısında FED güvercin kaldı
Fed’in 26 Ocak’ta gerçekleşen toplantı tutanakları piyasaların beklentisine ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri