ANKARA İtfaiyeciler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şeheri, İncesu’da çıkan yangında dört itfaiyecinin ciddi şekilde yaralanmasının itfaiyecinin yıprandığının kanıtı olduğunu söyledi.
“Yıllarca yıpranma hakkı için mücadele ettik, 2008 yılında ‘bu hakka kavuştuk’ derken yasanın içeriğinin anlaşılmasıyla hayallerimiz suya düştü” diyen Şeheri, şunları söyledi:
“1 Ekim 2008 gününden itibaren 1/6 oranlı yıpranma hakkı getirildi ama SGK, itfaiyecelere sadece yangın söndürdükleri saatler için yıpranma veririm derken, soğutma çalışmalarını dahi bu süreye dahil etmedi.
Dava da açılamıyor
Bu saatler nasıl hesaplanacak. Üstelik yasa çıktığından beri zaten uygulanmıyor, bir de yararlanabilmek için 10 yılı doldurma şartı getirildi. Yasa uygulanmadığı için dava da açılamıyor. Diğer yandan en fazla üç yıl yıpranma veriliyor. Bu üç yılı alabilmek için de merkezde günde ortalama üç saat yangına giden bir itfaiyecinin 600 yıl çalışması gerekiyor.
Hangisi daha riskli
Diğer yandan iş riski ve iş güçlüğü karşılığı ödenen paralar da uygulanan ayrıcalığı gözler önüne seriyor. Masa başı bir bilgisayar işletmeni memura iş riski ve iş güçlüğü karşılığı aylık 40 lira ödeme yapılırken, canını ortaya koyan itfaiyeci sadece 12 lira alıyor.”
Parlayan tüp dört itfaiyeciyi yakmıştı
İNCESU Caddesi’nde üç gün önce bir evde çıkan yangına Kurtuluş İstasyonu’ndan hareket eden ekipler müdahalede bulunmuştu. Mutfak tüpünü alevlerden uzaklaştırmak isteyen dört itfaiye personeli tüpün aniden parlaması sonucu yaralanmıştı. El ve yüz bölgelerinde yanıklar oluşan itfaiyecilerin tedavileri Akyurt Yanık Tedavi Merkezi’nde sürüyor.