GİYİMDEN ev eşyasına, takıdan çantaya, tablodan antika ürünlere kadar her türdenikinci el eşyanın yer aldığı mekanın sahibi emekli öğretmen Fatma Nevin Vargün, Nana’nın çağımızın tüketim çılgınlığına dur diyen bir misyonunu olduğunu söyledi. 25 kuruştan başlayan fiyatlarla ikinci el eşya sattığını dile getiren Vargün, gençlerin gelip 15-20 liraya baştan aşağı giyinebildiğini ifade etti. Nana’nın, ikinci eli seven, tutkunu olan ve ekonomik giyinmek isteyenlerin rağbet gösterdiği bir yer olduğunu söyleyen Vargün şunları söyledi:
Öğrencilerden büyük rağbet
“Müşterilerin çok büyük bir bölümünü üniversite öğrencileri oluşturuyor. Bunun dışında kostüm odamız var. Sanatçılar, tiyatro grupları ve fotoğrafçılara bu odadan orjinal kıyafetler kiralıyoruz. Giyim eşyaları başta olmak üzere ayakkabı, çanta, dekorasyon ürünleri, ev eşyaları ve ufak mobilyalar alıyorum. Bu ürünler satılınca da sahiplerine fiyatın belli bir yüzdesini veriyorum. ikinci el eşya satmak çok zevkli bir iş. İnsanı başka yerlere götürüyor.”
Ankara’da yeni bir kültür
“İstanbul’da yaygın olarak yapılan bir iş ancak Ankara’da çok sayılı. ikinci el Türkiye’de yeni bir kültür. Ankara’da ise çok yeni. Bir çok büyük şehirde bu tip dükkanlar yok. Nana’ya nostaljiyi, eskiyi sevenler de geliyor. Bu kültürel bir mesele. Severek yapılmazsaikinci el alıp satmak çor ve yorucu bir uğraş. Fiyatları ürünün durumuna ve yeni fiyatlarına bakarak belirliyorum. Örneğin yüz liralık bir etek Nana’da on liraya satılıyor. Para kazanmak da önemli tabi ancak Nana’nın asıl amacı klasik bir esnaf gözüyle ürün satmak değil, tüketim çılgınlığı algısına karşı bir hizmet vermek ve geri dönüşüm sağlamak.”