ÖZÜRLÜ ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğününde basın müşavirliği yapan görme engelli 34 yaşındaki Kenan Önalan, bir engellinin azimle neleri başarabileceğini bir kez daha ortaya koydu. 7 yaşında görme yetisini yitiren Kenan Önalan, engellerini aşarak Türkiye’nin ilk görme engelli basın müşaviri oldu.
Önalan, İlk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra lise için İstanbul’a gittiğini belirten Önalan, “Liseyi bitirince kafama koydum ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü kazandım. 2 yıl okuduktan sonra, okulu bırakarak, burslarımdan biriktirdiğim bin 500 dolarla ABD’ye gittim. Büyük Amerika hayallerim vardı ama oraya gidince hayal kırıklığına uğradım. Engellilerin ulaşılabilirliği konusunda orada da sıkıntılar vardı” dedi.
Üniversiteden sonra 2009’da Başbakanlıkta basın danışmanı olarak çalışmaya başladığını kaydeden Kenan Önalan, Şubat ayından itibaren ise Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünde basın müşaviri olarak çalışmaya başladığını belirtti. Önalan sözlerini şöyle sürdürdü:
Bakış açısı değişiyor
“Türkiye’de görmeyen biri olarak basın müşavirliği yapan ilk kişiyim. Bu işi yapmak çok keyifli. Haber müdürleriyle tanışınca ilk önce algılayamıyorlar. Basın müşaviriyim deyince şaşırıyorlar ama sonra toparlamaya çalışıyorlar. Tabi bu süreçler yaşanacak. Görmeyen birinin basında müşavir olması hem ilgi çekiyor hem de basının bakış açısını değiştiriyor. Biz medyadaki engellilere ilgili dili ve bakış açısının değiştirmeye çalışıyoruz.”
Terapik dokunuşla görebiliyorlar
DOĞUŞTAN serebral palsi (beyin felci) olan ve göz retinası yandığı için görme yetisini kaybeden 12 yaşındaki Canberk Mutlu’nun yüz refleksiyoji tedavisi sonrasında görüş mesafesi 4,5 metreye yükseldi.
İlköğretim öğrencisi Canberk’in annesi Yıldız Mutlu, erken dünyaya gelen oğlunun beyin felci hastası olduğu, bu nedenle çocuğunun zihinsel ve beyinsel gelişiminde zorluklar yaşadıklarını belirtti. Ocak ayından bu yana haftada iki defa 30 dakikalık yüz refleksoloji tedavisi gören oğlunun artık destek almadan oturabildiğini, cümleler kurabildiğini, kendine güveninin arttığını, sosyal bir ortamda kendini daha rahat ifade etmeye başladığını, anlatan Mutlu, şunları söyledi:
“En büyük iyileşmeyi ise gözlerde gördük. Oğlumunun görüş mesafesi 7,5 ay sonrasında 4,5 metreye ulaştı. Artık renkleri doğru bir şekilde tanımlayıp söyleyebiliyor. Çevresindekilerini çok rahatlıklıkla seçebiliyor. Bu tedavi öncesinde çocuğumun kasılmaları için botoks tedavisi yapıyorduk. Ama botoksun sağladığı fayda çok kısa süreliğine oluyordu. Yüz refleksoloji tedavisi sonrasında botoksu bıraktık ve artık kasılmalar olmuyor. Çocuğumuz bu kadar kısa sürede büyük bir hızla iyileşme göstermesi büyük bir mucize.” diye konuştu.
Fizyoterapist ve Refleksolog Dr. Gamze Şenbursa ise terapik dokunuş masajı olarak bilinen yüz refleksolojisinin en eski uygulamalardan olduğunu, özellikle Uzakdoğu toplumlarında ve Mısır’da binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.