TBMM İçişleri Alt Komisyonu, Silah Kanunu Tasarısı’nda değişiklik yaptı. Böylece Genelkurmay’ın çekincesine rağmen polisin de harp silahı ithal etmesine olanak sağlandı
TBMM İçişleri Alt Komisyonu, Genelkurmay Başkanlığı’nın çekincesine karşın, Silah Kanunu Tasarısı’nın “Emniyet ve MİT’in de harp silahı ithal” edebilmesini sağlayan maddesinde değişiklik yapmama kararı aldı.
TBMM İçişleri Komisyonu’nda oluşturulan alt komisyonu Ak Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun başkanlığında dün toplandı. Toplantıya rahatsız olduğu için gelemeyen CHP’li Hulusi Güvel’in dışında MHP’li Hasan Özdemir’in yanı sıra Ak Partili Nedim Öztürk ve Hasan Altan katıldı.
Yeniden görüşmek mümkün
Toplantıda Genelkurmay da dahil olmak üzere ilgili kurumlardan gelen görüşlerin ele alındığı öğrenildi. Toplantı sonrasında Selami Uzun, “Maddeleri tek tek ele alıp, görüşüyoruz. Ancak bu görüştüğümüz maddelere yeniden dönmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Yazılı önerge ile bir çalışma yapılmadığı için her maddeyi her an yeniden görüşmemiz mümkün” dedi.
Bu kapsamda toplantıda Genelkurmay’ın bilgi notu ile gönderdiği çekincelerin büyük bölümünün kabul edilmediği öğrenildi.
Genelkurmay, harp silahlarının ithali konusunda MİT ile Emniyet’e de yetki verilmesi, ayrıca bu kurumlarca yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişilerce de ithalin mümkün hale gelmesinin kontrolsüzlük yaratacağı ve getirilecek silahların yasa dışı oluşumların eline geçebileceği uyarısı yapmıştı.
Biz böyle uygun gördük
Uzun, mevcut yasaya göre de MİT’in ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Milli Savunma Bakanlığı ve TSK’ya danışmadan ihtiyaç duyduğu istediği ağır silahı ithal edebildiğini belirterek, “Genelkurmay Başkanlığı, bu yetkilerin kendi tekelinde toplanmasını istedi. Komisyon olarak biz kabul etmedik, böyle uygun gördük” dedi.
Buna karşın alt komisyon çalışması sırasında Genelkurmay’ın bir kaygısını yerinde bularak; örneğin kalaşnikof veya G3 görünümündeki av silahlarıyla kısa namlulu silahların üretim ve ihracında İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı’nın da uygun görüşünün alınmasına karar verdi.
Fişeğe ceza geliyor
Ayrıca açılım sürecinde özellikle Doğu ve Güneydoğu’da toplumsal olaylarda güvenlik güçlerine karşı silah olarak kullanılmaya başlanan havai fişekler için de ceza getirilmesi benimsendi.
Buna göre havai fişeklerini saldırı amacıyla kullananlara 1 yıla kadar hapis cezası ya da idari para cezası verilmesine ilişkin bir hüküm tasarıya eklenecek.