TBMM Başkanı Cemil Çiçek, terörle mücadelede uluslararası işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Bir kısım ülkeler terörü hala 'Bana değmeyen yılan bin yaşasın' anlayışı içinde değerlendirmeye çalışıyor. Yılan yaşıyorsa bir gün onları da ısırır, ısıracağından hiç şüphem yok'' dedi.
Çiçek, OSTİM Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (OSİAD) Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfında düzenlenen iftar yemeğine katıldı. İftara, Çiçek'in yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Yenimahalle Kaymakamı Meftun Dallı ve iş adamları katıldı.
MECLİS BAŞKANINDAN TERÖR MESAJI
Çiçek, Türkiye'de ve dünyada Ramazan ayının güzelliğini gölgeleyen, huzuru kaçıran bazı olumsuz gelişmeler yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:
''Bunların başında terör belası var. Maalesef dün yine bir kısım vatan evlatlarını şehit verdik. Yüreğimiz yandı, ocağımıza ateş düştü. Türkiye 40 yılı aşan zamandan beri bu belayla uğraşıyor. Belki başlangıçta sadece Türkiye'yi ilgilendiren terör, şimdi insanlık için tehdit haline gelmiştir.
Ancak bunu insanlığın yeteri kadar anladığı kanaatinde değilim çünkü maalesef terörün dini yok, mezhebi yok, etnik kökeni yok. En son Norveç'te yaşanan olay da Türkiye olarak söylediklerimizin ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu.Ama hala Avrupa'nın bu konuyu yeteri kadar anladığı kanaatinde değilim. Bir kısım ülkeler terörü hala, 'bana değmeyen yılan bin yaşasın' anlayışı içinde değerlendirmeye çalışışıyor. Yılan yaşıyorsa bir gün onları da ısırır, ısıracağından hiç şüphem yok. Onun için herkesin bu alanda işbirliğine, samimi dayanışmaya ihtiyacı var.
Cemil Çiçek, terörün daha uzun süre Türkiye ve dünyanın gündeminde olacağına dikkati çekerek, olup bitenlerin devletin ve milletin kararlılığında bir zafiyete sebebiyet vermeyeceğini vurguladı.
BAŞKAN ÇİÇEK AÇLIĞA DİKKAT ÇEKTİ
Özellikle İslam coğrafyasında yaşanan olayların ikinci rahatsızlık konusu olduğunu belirten Çiçek, olayların yaşandığı İslam coğrafyasının dünyanın doğal kaynak açısından en zengin coğrafyası olduğuna dikkati çekti.
Çiçek, ''İnsanların mutluluğu ve refahı için zenginlik adına ne lazımsa toprağın altında ve üstünde, hepsi bu İslam coğrafyasındadır. Ama gelin görün ki dünyanın en karışık coğrafyası, en fakir insanların, bir lokma ekmeğe muhtaç insanların yaşadığı coğrafya da burasıdır. Oturup düşünülmesi gereken husus budur. Her türlü zenginlik var ama açlık ve sefalet diz boyu, 7-8 milyon insan bir lokma ekmek için dış yardım bekliyor'' diye konuştu.
YARDIM KAMPANYASINA DESTEK İSTEDİ
TBMM Başkanı Çiçek, Diyanet İşleri Başkanlığının Afrika'daki açlık çeken insanlar için açtığı yardım kampanyasının her türlü takdirin üstünde olduğunu ifade etti. Türkiye sınırları dışında oldukları için yardım bekleyenlere kayıtsız kalınamayacağının altını çizen Çiçek, ''Büyük devlet olmanın gereği budur. Orada olup biten her mesele Türkiye'nin ekonomik hayatı başta olmak üzere her şeyine doğrudan tesir ediyor'' dedi.
Batı'da İslam'a karşı bir tavır olduğunu da belirten Çiçek, belli merkezlerden pompalanan ve İslam ile terörü özdeşleştiren bir anlayışın söz konusu olduğunu söyledi. Çiçek, terör olayının olduğu her yerde Müslümanların akla geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Halbuki kendi kulplarına bakmaları hazım. Elbette İslam dünyasında bu yanlışa itibar eden, bu vahşetin içinde olan ve 'İslam adına hareket ediyoruz' deyip İslam'a en büyük zararı veren gruplar vardır. Ama dünyadaki terör örgütlerinin tamamı bunlardan ibaret değildir. Başta da söyledim, terörün dini, mezhebi, milliyeti yok. En son Norveç'teki olay bunu gösterdi. Norveç'teki katil yakalanana kadar hemen herkesin aklına tüm Avrupa'da, 'bunu olsa olsa Müslümanlar işlemiştir' gibi bir ön yargı... Maalesef günümüz dünyasında bir kısım insanlar sadece Müslüman olduğu için, ismi Ahmet, Mehmet, Ayşe olduğu için pasaport kuyruklarından tutun gümrüklerden giriş çıkışlara kadar bu düşmanlığın, bu ön yargının, İslama karşı tavrın sıkıntısını çekmektedir.''