BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Piyasa Gözetimi Laboratuvarında test edilen 52 marka, 81 model cep telefonundan 34’ünde uygunsuzluklar tespit edildiğini bildirdi. Bu cihazların 10’unda olumsuz parametrelerin giderildiği, 12’sinde mahkeme sürecinin başlatıldığı ve güvensizlik tespiti yapılan 3 farklı cep telefonu için ‘bertaraf işleminin’ başlatıldığı kaydedildi.
Tutanak tutuldu
BTK’dan yapılan açıklamada, piyasadaki ‘telsiz ve telekomünikasyon terminal ekipmanlarının’ teknik düzenlemeye uygunluğu ile piyasaya arz koşullarına uyulup uyulmadığının kurum denetçileri tarafından yapıldığı ve alınan numune cihazların ‘Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda teste tabi tutulduğu ifade edildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde, tüketicinin yoğun olarak kullandığı GSM cep telefonlarına öncelik verildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
Güvensiz üç marka
“52 marka, 81 model cihaz, Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda test edilmiştir. Testler sonucunda, 34 farklı marka model cihazda etiket silinebilirliği, cihaz ve/veya adaptörde teknik düzenlemeye uygunsuzluklar tespit edilmiş ve bu nedenlerle Güvensizlik Tespit Tutanakları tutulmuştur. Bu cihazlardan, 10 farklı marka modelinde olumsuz parametreler giderilmiş, 12 farklı marka model ile ilgili idari para cezaları ve test masraflarına itiraz nedeni ile mahkeme süreci başlatılmış, güvensizlik tespiti yapılan 3 farklı marka model ile ilgili sorumlu firmalar güvensizlik nedeni olan olumsuz parametreleri gideremediklerini kabul ederek, bertaraf işlemlerini başlatmışlardır.
Tüketiciye bildirilecek
Ayrıca, güvensizlik tespiti yapılan ancak mahkeme süreci devam eden cihazların bertaraf işlemi için mahkeme sonucu beklenilmektedir. Güvensizlik nedeni olan olumsuz parametreleri gideremeyen firmalar, bu durumu tüketicilere bildirmek amacı ile
gazete ve televizyonda duyurular yapmakta, tüketiciden iade gelen cihazları yeni model cihazlarla değiştirmekte veya parasının iade etmektedirler.
Firmalara konu ile ilgili gerekli uyarılar yapıldı
BTK’nın açıklamasında, güvensizlik tespiti yapılan cihazları ithal eden diğer firmalarla ilgili çalışmaların başlatıldığı ve konunun tedbir alınması amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Gümrük Müsteşarlığına iletildiği belirtildi. Güvensizlik tespiti yapılan cihazların piyasada bulunmaması için firmaların uyarıldığı ve cihazların piyasada bulunup bulunmadığıyla ilgili kontrollerin denetçiler tarafından yapıldığı ifade edildi.
Tüketicilerin teknik düzenlemeye uygun olmayan cihazları satın almaması, kullanmaması ve toplatılması esnasında mağdur olmaması için piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine aralıksız devam edildiği ve olumsuzlukların üzerine gidilerek güvenli cihazlar dışında piyasada cihaz bulunmaması hedefi ile gayret sarf edildiği de kaydedildi.