Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>SİYASET
10 Mart 2018 Cumartesi - 10:35

CHP'den 'ölü seçmenlere oy kullandırdı' iddiasıyla boykot çağrısı

İçişleri Bakanlığı’nın, yaş olarak ölü olma ihtimali yüksek kişilerin kaydını kapatma girişimine ‘İnsanların oy vermesini engelliyorsunuz’ diyerek itiraz eden CHP, şimdi de, “ölü seçmenlere oy kullandırıldı” iddiasıyla seçimleri boykot çağrısına başladı.

CHP den  ölü seçmenlere oy kullandırdı  iddiasıyla boykot çağrısı

İçişleri Bakanlığı geçen yıl, Nüfus Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 7039 sayılı Kanun’da değişikliğe giderek, yaşı itibariyle ölü olması muhtemel ve kayıtlarında uzun süredir hareket görünmeyen kişilerin “ölmüş” olacağını kabul ederek kayıtlarının kapatılmasına ilişkin yasal düzenlemeyi Meclis gündemine getirmişti. Yasada, “kayıtların kapatılıp, sonra araştırma yapılması” öngörülüyordu.  Yasa değişikliğinin Meclis Alt Komisyonunda görüşüldüğü sırada muhalefet, ölü kişilerin kayıtlarının önce “kapatılıp”  sonra  “araştırılması”na itiraz edip, bu itirazını dile getirirken de, “Kişilerin seçimlerde oy kullanmasının iktidar tarafından engellenmesi için yapılan bir işlem” olduğu gerekçesini ortaya koydu. Bunun üzerine düzenlemede değişikliğe gidilerek, ölü olabilecek kişilerin kayıtları önce “araştırılsın” sonra “kapatılsın” yönündeki önerge kabul edildi. 

2 MİLYON 273 BİN KİŞİ

Muhalefet partilerinin itirazı üzerine yapılan bu değişiklikle, ölüm araştırması nedeniyle kapatılan kayıtlar tekrar açık hale geldi.  Bu kayıtlardan bazıları, hakkında bilgi sorulabilecek bir yakını bulunmadığı, sağ görünen yakını varsa da bu yakınlarının kayıtlı olmadığı, yakını bulunsa bile mevcut akrabalarının 200-250 yıl önce yaşamış akrabalarının isimlerini, nerede ve ne zaman öldüklerini bilmedikleri nedenleriyle tahkikat yapılamaz hale geldi. Bu nedenle Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü, önceden ölüm araştırması nedeniyle kapatılan 2 milyon 273 bin 946 kişinin kaydını, yasanın bu şekilde çıkması nedeniyle zorunlu olarak tekrar açık hale getirdi. Bunlardan bir milyon 534 bin 618 kişinin, hakkında bilgi sorulabilecek bir yakınının hayatta kalmadığı, sağ görünen yakını varsa da bu yakınlarının adresinin kayıtlı olmadığı, yakını bulunsa bile bu günde yaşayan akraba tanıkların 200-250 yıl önce yaşamış akrabalarının isimlerini, nerede ve ne zaman öldüklerini bilmedikleri gibi nedenlerle tahkikat yapılmasının fiilen imkansız olduğu anlaşıldı. 

‘HIZLANDIRIN’ TALİMATI

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce, kalan 700 bin civarındaki kaydın sahibi kişinin ölüm araştırmasının yapılması için kaymakamlıklara ve valiliklere yazı yazılarak, tartışmalar nedeniyle tahkikatların hızlandırılması uyarısında bulunuldu. Yaklaşan yerel ve genel seçimler öncesi tartışmalara dikkat çekilerek, bu kişilerin bir an önce tahkikatlarının yapılmasıyla, kayıtların da belgeler ulaştıkça kapatılacağı belirtildi.

‘SEÇİMDE HİLE’ İDDİASI 

Ancak E-devlet üzerinden kullanıma açılan Alt-Üst Soy Bilgisi sorgulama sistemiyle birlikte CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, komisyonda kendi partisinin itirazıyla açılan kayıtlara, bu sefer “seçimlerde ölülere oy kullandırdılar” diyerek, eleştiri getirmenin ötesinde seçimlere “boykot”u gündeme getirdi. Sistemde, bazı ailelerdeki yaşamını yitiren kişilerin hala yaşıyor gözüktüğünü öne süren Pekşen, attığı tivitlerle iddiasını ileriye götürerek, “200 sene yaşayan büyüklerimiz var, gerçek şu ki seçim hileleri bu kayıtlar üzerinden yapıldı. Böyle bir seçime katılmak yapılan her türlü sahtekarlık hile ve entrikaya meşru kılıf uydurmak demektir..! Bütün dünya biliyor ki Türkiye’nin Anayasası çalıntıdır. Bunu göze alan bir iktidarın seçim sonuçlarını her türlü hile ve sahtecilikle belirlemeyeceğine kim inanır? Böyle bir seçimi tüm siyasi partilerin boykot etmesi kaçınılmazdır..!” dedi. 

DİKTATÖR KEMAL KONUŞANA KAPIYI GÖSTERDİ 

TEK ADAM TEK SES İSTEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 19. Olağanüstü Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, “Davaya inanamayıp da; ‘ben ne olacağım, konuşacak mıyım, milletvekilliği garanti mi?’ diye söyleyenlerin dava insanı olmaya hakları da hukukları da yoktur. CHP’de olanların bireysel çıkar peşinde koşanların, bu partide yeri yoktur. ‘Ben yoksam parti de yok’ diyen arkadaşlarımız var, açıkça söylüyorum, böyle söyleyenler, kapı burada çıkıp gidebilirler. Parti kimsenin babasının malı değildir. Parti Türk milletinindir. Sıradan bir parti değildir. ‘Ben ne olacağım’ diyenler partiye ihanet ediyorlar. Kim seçimler öncesi mahallelere sandık koymazsa partide tutmayacağım. Üye gelip delegeyi seçecek. “

AYNI ŞEYİ SÜREKLİ TEKRAR EDECEĞİZ

“‘Ben milletvekili seçildim istediğim kanala çıkarım istediğim gibi konuşurum.’ konuşamazsın arkadaş bugüne kadar ses çıkarmadım. Bundan sonra izin almadan çıkıyorsa kusura bakmasın bu partide yeri yoktur. Bizim disiplinli bir örgüte ihtiyacımız var. Tek ses çıkaracak. Tekrarın gücüne inanan bir örgüt istiyorum. ‘Genel başkan konuştu, bütün dünya konuştu benim  yeni şeyler söylemem lazım.’ Niye kardeşim tekrarın gücü vardır. Aynı şeyi sürekli tekrar edeceğiz. Özgüveni yüksek örgüt ve parti militanı üyeler istiyorum” dedi. Çok çalışmakla övünen Kılıçdaroğlu, “Genel başkan olmak kolay değil ki aile hayatımız bitti bizim. Günün 24 saati çalışıyorum. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde, CHP genel başkanının gösterdiği çabanın onda birini dahi diğer genel başkanlar göstermemiştir” dedi. 

ÖLÜM KAYDI NASIL YAPILIR?

Ölüm olaylarının aile kütüklerine tescil edilebilmesi için, kişinin ölümünün, buna ilişkin geçerli bir belgeye dayalı olarak nüfus müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. İdarenin, kanıta dayanmayan bir ölümü res’en kesin olarak tescili, kamu düzenine ve kişilerin güvenliğine uygun bir işlem olarak görmüyor. Ancak Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) yaşı itibariyle ölü olması muhtemel kişileri tarayarak bu kişilerin kayıtlarında son iki yıl içerisinde hiçbir olay hareketine rastlamaz ise bunların sağ olup olmadıklarını araştırılması için bilgileri bir havuzda toplayarak izlemeye alıyor ve yapılan araştırmalar sonrasında ölüm tescil ediliyor.

 
Beyaz Saray'dan 'Kuzey Kore' açıklaması: Sözler yerine getirilmezse görüşme olmayacak
 
‘Bu millette doğuştan Nene Hatun ruhu var’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrin merkezi kuşatıldı, operasyon an meselesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Siyaset Akademisi açılışında gündeme dair ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz dinde reform aramıyoruz! Haddimize mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bu akşama kadar o 3 bini aşar'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nda ...
 
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'YPG sivillerin Afrin'den çıkışını engelliyor'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Afrin’e yönelik yürütülen terörle ...
MHP'den ittifak düzenlemesi ile ilgili flaş açıklama!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, ...
CHP’den üç yılın raporu
Büyükşehir Meclisi’nin CHP’li üyeleri, 2014-2017 yılları arasında Meclis ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ittifak açıklaması!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Seçim ittifakı konusunda MHP’nin ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Batsın sizin kararınız'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Doğu Guta’daki gelişmeler yenilir ...
Bahçeli: 'Kadın ve çocuk istismarı insanlığa ihanettir'
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Her kadın ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri