Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İŞKUR 2024: En Fazla İstihdam Özel Güvenlik ve Turizmde
İŞKUR 2024: En Fazla İstihdam Özel Güvenlik ve Turizmde
Aralık Ayında En Düşük Sıcaklık Erzurum’da, En Yüksek Kastamonu’da Ölçüldü
Aralık Ayında En Düşük Sıcaklık Erzurum’da, En Yüksek Kastamonu’da Ölçüldü
41 İlde 'GÜRZ-37' Operasyonları: 147 Şüpheli Gözaltında
41 İlde "GÜRZ-37" Operasyonları: 147 Şüpheli Gözaltında
Dışişleri Bakanlığı ve Yeni Büyükelçi Atamaları Açıklandı
Dışişleri Bakanlığı ve Yeni Büyükelçi Atamaları Açıklandı
2025 Kamu İşçilerine Ek Ödeme Tarihleri Belirlendi
2025 Kamu İşçilerine Ek Ödeme Tarihleri Belirlendi
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
24 Temmuz 2020 Cuma - 19:25

Bu yıl başarı sıraları değişir mi?

Üniversite adaylarının tercih süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Bu yıl başarı sıraları değişir mi?

Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş: “Puana değil, başarı sırasına göre tercih yapılmalı”

Üniversite adaylarının tercih süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti. Bu yıl başarı sıralamalarında büyük değişiklikler beklemediklerini, adayların puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yapması gerektiğini hatırlatan Tözeniş, bu dönemi adayların araştırarak geçirmesi gerektiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uz. Psk. Dan. Ece Tözeniş, 28 Temmuz 2020 tarihinde açıklanması beklenen YKS sınav sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Başarı sırası dikkate alınmalı

Sürecin 28 Temmuz itibariyle başlayacağını kaydeden Ece Tözeniş, “Adaylar sınav sonuçlarını öğrenecekler. Başarı sıralarını, puanlarını, eklenmiş puanlarını görecekler. 6-14 Ağustos tarihleri arasında ise resmi tercihler yapılacak. Burada teknik olarak sınav tamamlandı ama şu anda doğru tercih yapmak çok önemli. Burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi, puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yapılıyor. Biz tercih yaparken bir yıl öncesinin verilerine bakıyoruz. Her sene bu verilerde farklılıklar oluyor. Başarı sırası bize daha doğru istatistiği sağladığı için ona bakacağız” dedi.

 

Tercih yaparken bu noktalara dikkat!

Adayların toplamda 24 tercih yapma hakları bulunduğunu hatırlatan Ece Tözeniş, şunları söyledi:

“Bir aday başarı sırasının yarısında başlayarak bir iki tercih yapabilir, sonra kendi başarı sırasına denk birkaç tercih ve sonrasında kendi sıralamasının altında kalan başarı sıralarındaki bölümleri yazmalarını tavsiye ediyoruz. Yani başarı sırası 120 binde olan bir aday ilk tercihlerine 60 bin sıralamadan başlayarak 120 bine kadar tercih edebileceği yerleri yazabilir. Sondaki birkaç tercihine de 120 bin ve altı olan sıralamalara yer verirse kendini daha çok garantiye almış olur. Bu bir istek sıralaması ve bir takım rakamlardan bahsediyoruz ama öğrencilerin tercih eğilimlerini bilemiyoruz. Bu rakamlar da tercih eğilimlerine göre oluştuğu için gerçekçi ve geniş aralıkta tercih yapmak çok önemli. İkinci dikkat edilmesi gereken husus da adayların profesyonel tercih yardımı almalarıdır. Bu yardım, aday öğrencinin isteği doğrultusunda dışarıdan bakacak farklı bir göz ve doğru yönlendirme için çok önemlidir.”

 

Başarı sıralamalarında büyük değişiklikler beklemeyiz

Başarı sıralamalarının genel olarak çok fazla değişiklik göstermediğini belirten Tözeniş, “Yine de zaman zaman değişken durumlarla da karşılaşabiliyoruz. Ama genel olarak bir sayısal öğrencinin tercih eğilimi tıp, diş ve eczacılık fakültesi olarak gider. Mesela Tıp Fakültesi’nin genel olarak sıralaması bellidir. Eşit ağırlık alanında hukuk, psikoloji alanında çok büyük değişikliler beklemeyiz” şeklinde konuştu.

 

Tercihte son kararı aday öğrenci vermeli

Ece Tözeniş, sözlerinin devamında tercih yapacak adayların yanı sıra ailelerin de bu süreçte önemli rol oynadığına dikkat çekerek “Ailenin talep ve istekleri de önemli ama ailelere önerim aday öğrenciyle birlikte yürümeleri. Burada rehber öğretmen ve ebeveynler yol gösterici olarak rol oynamalı. Anne babalar tabii ki düşünce deneyimlerini paylaşabilirler ama karar mutlaka adayda olmalı”dedi.

 

Tercih yaparken araştırmak çok önemli

Üniversitelerin tercih dönemlerinde sunduğu imkânlara değinen Tözeniş, “Bu sene adaylar bir taraftan da çok şanslılar. Üniversiteler tercih konusunda hem online hem yüz yüze destek olmaya devam edecekler. Adaylar mutlaka üniversitelerin tercih ve tanıtım günlerine katılsınlar. Durum ve olanaklarına göre ister online ister yüz yüze üniversiteden bilgi alıyor olmak önemli. Adaylar bölüme dair hem akademisyenlerle hem o bölümde okuyan öğrencilerle hem de üniversitenin işleyişine dair bilgi sahibi olabilirler. Tercih konusu araştırma yapılarak üstesinden gelinebilecek bir konu. Araştırma yapmaları ve bu doğrultuda karar vermeleri çok önemli” ifadelerini kaydetti.

 

Üniversiteler öğrencilere çok fazla imkân sunuyor

Üniversiteyi kazanan öğrencileri bekleyen olanaklara dikkat çeken Ece Tözeniş; “Üniversitelerde çok fazla alternatif var. Aday yerleştikten sonra farklı bir bölümle Yan Dal veya Çift Ana Dal yapabilir. Böylece 4-5 yılın sonunda iki diplomayla mezun olabilir. ‘Üniversiteye yerleştim, artık ben bu bölümdeyim başka bölüm okuyamam’ diye düşünmesinler. Üniversite onlara çok güzel kapılar açacak. Adayların yerleştikten sonra ne yapabileceklerini düşünmelerini lazım” şeklinde konuştu.

 

Adaylar, kazanıp kayıt yaptırmamayı iyi düşünmeli

Tözeniş, sözlerinin sonunda üniversiteyi kazanıp, kayıt yaptırmayan öğrencilere tavsiyede de bulundu: “Üniversiteyi kazanıp, kayıt yaptırmayan öğrencilerin bunu çok iyi düşünmesi lazım. Puanı istediği gibi gelmediyse değerlendirerek düşünmesi lazım. Adaylar tercihlerini göndermeden önce ‘Yaptığım tercihlerin hepsinden emin miyim, buralarda gerçekten okumak istiyor muyum diye kendilerine sorsun’ Kazanıp da kayıt yaptırmadığı zaman başarı puanları yarı yarıya düşüyor, bunu göz önünde bulundursun. Ama yerleşemezse veya tercih yapmazsa böyle bir durum söz konusu olmuyor. Kazanıp kayıt yaptırmamak önemli ve iyi düşünülerek karar verilmesi gereken bir kriter.”


Hibya Haber Ajansı

 
Uluslararası kuruluşlar Güney Kore’deki iddaları inceliyor
 
Altın dönemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayallere sınırsız burs
Maltepe Üniversitesi “Kendi hikâyeni kendin yaz” başlıklı öğrenci kabul sistemini başlattı.
Öğrenciler üniversitelerine puan verdi
Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAR) tarafından gerçekleştirilen ...
Akademisyen bilgiyi filtrelemeyi öğretmeli
Koronavirüs süreci , eğitim sisteminde kökten değişiklikleri zorunlu kıldı, ...
 
Üniversiteler arası işbirliğini artırmak amacıyla oluşturduğu programdan önemli bir fon aldı
Koç Üniversitesi Avrupa Birliği Komisyonu tarafından verilen Avrupa Üniversiteleri ...
LGS’de yüzdelik dilimlere göre tercih yapılmalı
LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler ve veliler tercih ...
Doğru lise tercihi nasıl yapılır?
Lise tercihini üniversitede istediğiniz bölümü düşünerek yapın.
 
Yapay zekayla sınava hazırlanan 23 Bahçeşehir Koleji öğrencisi LGS’de birincilik getirdi
20 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) Bahçeşehir Koleji’nden ...
2020 LGS sonuçları açıklandı
20 Haziran 2020 tarihinde 81 ilde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi ...
KWORKS COVID-19 ekspres platformu eşleştirme etkinliği sonuçlandı
Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi KWORKS’ün İstanbul Kalkınma ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Hayvan Hakları mı? İnsanlık mı?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Türkiye’nin BRICS Hamlesi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Muhalefetin Kaygısı
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Füze stoku ve caydırıcılık
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Toplumun Vicdanla Sınavı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Deizme kayan gençliğin vebali boynunuzda!
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri