Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Savunma Bakanlığı tarafından medya temsilcilerine yönelik düzenlenen Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda, güvenlik, huzur ve barışı esas alan, çok yönlü ve etkili bir savunma stratejisinin uygulandığını vurguladı.
Bakan Güler, bölgedeki karmaşık güvenlik ortamı ve artan tehditlerin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sürekli harekata hazır, caydırıcı bir güç olmasını gerektirdiğini belirtti. İstiklal Harbi'nden bu yana en kapsamlı ve etkili faaliyetlerin yürütüldüğünü dile getirerek, sınırlı operasyonlar yerine, sürdürülebilir ve geniş kapsamlı harekatlarla terörle mücadelede önemli başarılar elde edildiğini ifade etti.
Operasyonlar ve Etkisiz Hale Getirilen Teröristler
Bu yılın başından itibaren gerçekleştirilen operasyonlarda Irak ve Suriye'nin kuzeyinde toplam 2 bin 939 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 99 teröristin ise teslim olduğunu bildiren Güler, Pençe-Kilit Harekatı kapsamında 1.136 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Operasyonlarda 3.158 mayın ve el yapımı patlayıcı imha edilirken, binlerce silah ve mühimmatın ele geçirildiği bilgisini paylaştı.
Hudut Güvenliği ve Göçmen Kontrolü
Hudut güvenliğine yönelik çalışmalar kapsamında, 8 tugay ve 6 alaydan oluşan yaklaşık 60 bin personelin görev yaptığını belirten Bakan Güler, 2024 yılı içinde 93 binden fazla kişinin yasa dışı geçişinin engellendiğini ve 13 bin 551 düzensiz göçmenle 280 teröristin yakalandığını ifade etti.
Suriye ve Terörle Mücadele
Suriye'deki gelişmeleri başından beri yakından takip ettiklerini belirten Güler, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'deki güç boşluğundan yararlanmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve kapsayıcı bir anayasanın kabulü için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Güler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı temelinde Suriye’de kalıcı bir siyasi çözümün mümkün olduğuna inandıklarını belirtti.
Savunma İş Birlikleri ve Uluslararası Anlaşmalar
Güler, 89 ülke ile askeri çerçeve anlaşmaları, 65 ülke ile eğitim iş birlikleri ve 33 ülke ile mali iş birliği protokollerinin imzalandığını belirterek, uluslararası alanda askeri iş birliği çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini ifade etti.
Kıbrıs ve Akdeniz Politikaları
Kıbrıs meselesine de değinen Bakan Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenliğini tehdit edebilecek gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Rum yönetiminin silahlanma faaliyetlerinin adadaki hassas dengeleri bozduğunu dile getirdi. Güler, Kıbrıs’ta çözümün, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve uluslararası statüsünün tanınmasından geçtiğini vurguladı.
İsrail ve Bölgesel Sorunlar
İsrail’in Filistin’de masum sivillere yönelik saldırılarını eleştiren Güler, uluslararası toplumun bu saldırgan politikalara karşı somut adımlar atması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin, Filistin halkına ve Gazze’ye yapılan insani yardımları sürdürdüğünü belirtti.
Savunma Sanayisi ve Askeri Başarılar
Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemelerinden de bahseden Bakan Güler, yerli ve milli projelerin hızla devam ettiğini, TF-2000 muhribi ve uçak gemisi gibi projelerin tasarım aşamasında olduğunu ifade etti. Güler ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2024 yılında 140 tatbikat gerçekleştirdiğini ve farklı coğrafyalarda 70 bin personelle aktif görevlerde bulunduğunu kaydetti.
Toplantıda, Türkiye’nin sadece teröristlerle mücadele ettiği, bölgedeki Kürtlerle hiçbir sorununun olmadığına da özellikle vurgu yapıldı.