Bolat, Ticaret Bakanlığı'nın konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, Kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Toplantıya Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu doğrultusunda, yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmayı, cari açığı sürdürülebilir şekilde azaltmayı hedeflediklerini belirten Bolat, bu hedeflere ulaşmak için dengeli ekonomik büyüme ve refah artışını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün, ekonomik büyümeye katkı sağladığını ve enflasyonun düşürülmesi sürecine de olumlu katkı sağladığını söyledi.
Bu yılın ilk 11 ayında, mal ve hizmet ihracatında artış, ithalatta ise düşüş yaşandığını belirten Bolat, zorlu küresel ekonomik şartlara rağmen Türkiye'nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı.
Kasım ayında, ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 azalarak 22,3 milyar dolar olduğunu, bunun da geçen yılki yüksek baz etkisine bağlı sınırlı bir azalış olduğunu söyledi. Ayrıca, genel olarak 11 aylık dönemde mal ihracatındaki artışın devam ettiğini belirtti. İhracattaki azalışın başlıca sebeplerinden biri olarak enerji ürünleri ve altın ihracatındaki düşüşü, brent petrol fiyatlarının geçen yılki seviyelerin altına inmesinin etkisini gösterdi. Ayrıca, Türkiye'nin ikinci büyük rafinerisinin bakımda olması da bu dönemde 500 milyon dolarlık kayba yol açtı.
Kasım ayında ithalat ise yüzde 2,4 artarak 29,6 milyar dolara yükseldi, ancak ithalatın yıllık bazda yüzde 6,4 azalarak 311,7 milyar dolara gerilediğini ifade etti. Bolat, dış ticaret açığının hızla azaltıldığını belirterek, bu açığın bu yıl 80 milyar doların altında tutulmasını hedeflediklerini belirtti.
Bolat, sektörel bazda ihracat rakamlarına da değinerek otomotiv, demir-çelik, kimyevi maddeler ve elektrik sektörlerinde önemli artışlar görüldüğünü, ancak tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde azalış yaşandığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın arttığını, ancak AB'den yapılan ithalatın azaldığını ifade etti.
Bolat, hizmetler ihracatında da önemli bir artış kaydedildiğini belirterek, 2002'de sadece 14 milyar dolar olan hizmetler ihracatının 2023 sonunda 106 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını söyledi. Bu yıl 110 milyar dolar hedefiyle hizmet ihracatında büyüme yaşanacağı tahmin ediliyor.
Cari işlemler açığının da azaldığını vurgulayan Bolat, 2023 yılı sonunda cari işlemler açığının 9,7 milyar dolara gerilediğini ve 5 ay üst üste cari fazla verilmesinin beklendiğini belirtti. Önümüzdeki yıl için yeni ihracat teşviklerinin açıklanacağı bilgisini verdi. Bolat, Türkiye’nin dış ticaret başarısından gurur duyduklarını belirterek, "Türkiye Yüzyılı'nı Ticaretin Yüzyılı yapmak için çalışacağız" dedi.