TEMEL Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, havaların soğumasıyla soba, baca ve şofbenlerin yanlış kullanımından kaynaklanan zehirlenmelerin arttığına dikkati çekerek, “Bu yılın eylül ayına kadar 33 ölümlü vaka yaşandı” dedi.
Çom, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişinin, karbonmonoksit gazıyla zehirlendiğini belirten Çom, karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu, vücuda solunum yoluyla girdiğini ve doğrudan kana geçip, oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ölüme neden olduğunu ifade etti.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin genellikle kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana geldiğini dile getirerek, karbonmonoksit zehirlenmelerinde kısa sürede tıbbi müdahale yapılmadığında zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabildiğine dikkati çekti.
“Karbon-monoksitten Türkiye genelinde 2008 yılında 12 bin 121 zehirlenme, 2011 yılında eylül ayına kadar 6 bin 446 zehirlenme ve 33 ölüm vakası olmuştur” diyen Çom, bu konuda alınabilecek tedbirler konusunda vatandaşların bilgilendirilmesinin önemine işaret etti.