TÜRK Eğitim-Sen, “Okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşme” konusu ile ilgili anket çalışması yaptı. Ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıfında okuyan 780 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen anket, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Denizli, Elazığ, Kars, Mersin, Ordu ve Yozgat’ta düzenlendi.
Anket sorularını cevaplayan öğrencilerin 13.3’ü “okulda ya da okul çevresinde fiziki bir saldırıya maruz kaldığını” belirtirken, yüzde 86.7’si “fiziki saldırıya maruz kalmadığını” ifade etti.
Ankara fiziksel şiddette birinci
“Fiziki saldırıya maruz kaldığını” iddia eden öğrencilere yöneltilen “Kim tarafından saldırıya maruz kaldınız?” sorusuna bu öğrencilerin yüzde 54.4’ü bunu “okul içindeki güç kullanmaya eğilimli öğrenci gruplarının”, yüzde 30’u “okul çevresine gelen okul dışındaki öğrencilerin”, yüzde 10’u “güç kullanmaya eğilimli sokak gruplaşmalarının”, yüzde 5.6’sı da “kötü alışkanlıklar edinmiş grupların” gerçekleştirdiği görüşünü belirtti.
“En çok fiziki saldırıya maruz kalınan illerin başında ise yüzde 24.3 oran ile Ankara’nın geldiği belirtilerek, “fiziki saldırının en yüksek oranda yaşandığı okul türünün yüzde 17.4 oran ile meslek lisesi” olduğu kaydedildi. Okulda veya okul çevresinde tehdit edilmenin, 9. sınıf öğrencilerinde diğer sınıfların öğrencilerine göre daha yüksek olduğu ifade edildi.
Gruplaşmalar tehdit boyutunda
Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, araştırmada elde edilen bulguların çok yönlü analizlere ve stratejik çalışmalara kaynak teşkil edecek düzeyde olduğunu söyledi.
Koncuk, “Okullarda öğrenciler arasında yaşanan şiddetin net olarak görüldüğü araştırma sonuçları, aynı zamanda okullarda güç kullanmaya eğilimli gruplaşmalar ve tehdit boyutunda gruplaşmalar olduğunu da gözler önüne sermektedir” diye konuştu.
Okullardaki önlemler yetersiz
Okullarda çeteleşmenin giderek yaygınlaştığını savunan Koncuk, şunları söyledi:
“Okullarda alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olması, öğrenciler arasında yaşanan olayların önüne geçilememesi endişelerimizi artırmaktadır. Bunu engellemek ve okullarda tam anlamıyla güvenliği sağlamak için ivedilikle tedbir alınması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli; aileler, öğretmenler, okul idarecileri, emniyet güçleri, sivil toplum örgütleri, medya işbirliği yapmalıdır.”