ANADOLU Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi, Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da, “Alkol problemse çare var” konulu panel düzenledi.
Panele konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Birimi’nden Prof. Dr. Zehra Arıkan katıldı. Panelde Arıkan’ın hastaları, tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı. Prof. Dr. Zehra Arıkan şöyle konuştu:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı bağımlılık türlerini; morfin tipi, alkol tipi, barbitürat tipi, tütün tipi, amfetamin tipi, kokain tipi, esrar tipi, halüsinojen (LSD) tipi, khat tipi ve uçucu solvent tipi bağımlılık olarak sıralıyoruz. Alkolizm sonucunda gerçekleşen ölüm nedenleri ise kanser, trafik kazası, kalp hastalıkları ve intihar. Bağımlılık, kabullenilmesi zor bir durum. Kişide kontrolsüzlük ve kabullenememe görülür.
Ahlak başlığındaki etiketleme ise kabullenememeye neden olan etkenler arasında. Bağımlılık tedavisi; yoksunluk tedavisi, yeniden oluşumun önlenmesi, ayık ve temiz yaşama uyum gibi bölümlerden oluşur. Kişiyi yük altında bırakmayan tedavi programlarının sonuçları daha başarılı olur. Tedavi şekilleri olarak ise grup tedavileri, uğraş tedavileri, bilgilendirme toplantıları ve sosyal etkinlikler olarak başlıklara ayırabiliriz.”
İlerleyen ölümcül hastalık
ALKOLİZMLE mücadele alanında kurulmuş olan bir organizasyondan söz eden Arıkan, “1935’te kurulan bir organizasyon olan Adsız Alkolikler, ‘Bir alkoliği, ancak bir alkolik anlar’ ilkesi ile kurulmuş, alkoliklerin dayanışma içerisinde bulundukları bir organizasyon. İstendiğinde ve güçler birleştiğinde, üstesinden gelinemeyecek bir sorun yoktur” dedi.