Arıtılan suyun tarım alanında kullanılarak, ekonomiye katkı sağlandığına dikkat çeken ASKİ yetkilileri, Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nde, elde edilen ‘biyogaz’ ile tesisin yüzde 80’lik elektrik ihtiyacının karşılandığı bilgisini verdi.
Tesiste Başkent’in kanalizasyon sularının yanı sıra yağmur suları ile endüstri atıklarının arıtımı da gerçekleştiriliyor. Kirli sudan arıtma sonucunda ise arıtılmış su, biyogaz ve çamur şeklinde üç ayrı yan ürün elde ediliyor, arıtılmış su yeniden kullanılabilir hale getiriliyor.
ANKARA ÇAYI’NA TEMİZ TAKVİYE
Tesiste işleme sonucunda ortaya çıkan çamurdan, günde ortalama 30 bin metreküp biyogaz üretiliyor. Arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının yüzde 80’i ise bu biyogaz enerjisinden karşılanıyor. Çamurdan da ortalama yüzde 80 enerji sağlanıyor. Modern teknoloji ile arıtılıp temiz hale getirilen su ise Ankara Çayı’na verilerek, çay suyunun kalitesi artırılmaya sağlanıyor.
2025 HEDEFİ 2 MİLYON 750 BİN
Kuru havalarda günde 765 bin metre küp kapasiteyle çalışan tesis, yağışlı havalarda 1 milyon 530 bin metreküp su arıtıyor. Tesisi’nin kapasitesi 2025 yılına kadar aşama aşama büyütülerek, tesiste kuru havalarda 1 milyon 380 bin metreküp, yağışlı havalarda 2 milyon 750 bin metreküp atık suyu işleyebilecek hale getirilmesi planlanıyor.