AK Parti, 12 Haziran 2011 milletvekili seçiminde aldığı yüzde 50 oy oranını analiz etti. Seçmen profilinden oy verme eğilimlerine kadar birçok detay mercek alındı. 28 bin 723 kişiyle gerçekleştirilen çalışma, Başbakan Erdoğan'ın "Yüzde 50 neden bize oy verdi, araştıralım" talimatıyla başladı. Beşir Atalay yönetimindeki değerlendirme geçen hafta tamamlanıp Erdoğan'a sunuldu. Buna göre, özellikle AK Parti seçmeninin profili Türkiye'deki bazı davranış kalıplarının kökten değiştiğini ortaya koydu. Parti kurmayları bunu, "AK Parti'ye azımsanmayacak oranda seküler oy geldi. İdeolojik kalıplar kırıldı" diye değerlendirdi.
OY VERENLERİN YARISI KADIN
Cinsiyete göre oy verilen partilere bakıldığında, kadınlar erkeklere göre daha yüksek oranda AK Parti (yüzde 47.3) ve CHP (yüzde 25.3)'yi tercih etti. MHP ve BDP'de ise, erkek seçmen oranı kadın seçmenden iki kat fazla. AK Parti seçmeninin yüzde 54'ü kadın, yüzde 46'sı erkek. Bu oran CHP'de 55-45, MHP'de 36-64, BDP'de ise 40-60 şeklinde.
CHP SEÇMENİ YAŞLANDI
Yaş grubuna göre oy verilen partilere bakıldığında AK Parti tüm yaş gruplarında yüksek oy desteğine sahip. CHP'de yaş ilerledikçe partinin oy oranı artmakta, MHP ve BDP'de ise azalmakta. Tüm partilerin en yüksek oyu 25-34 yaş grubundan geldi.
MEMUR CHP'Lİ, İŞÇİ-ESNAF AK PARTİ'Lİ
Yapılan işe göre parti tercihlerine bakıldığında AK Parti Emekli Sandığı'na mensup emekliler dışında tüm meslek gruplarında en yüksek oy desteğine sahip. İşsizler ve öğrenciler arasında da AK Parti'nin en fazla tercih edilen parti olması dikkat çekici bulundu. Memur emeklileri arasında CHP'ye destek diğer partilere kıyasla daha yüksekken, SSK ve Bağ-kur emeklilerinin büyük oranda AK Parti'yi tercih ettikleri görüldü.
"EVET" OYLARI NASIL DAĞILDI?
12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu'nda "evet" oyu kullananların yüzde 77'si 12 Haziran'da AK Parti'ye, yüzde 3.6'sı CHP'ye, yüzde 5.5'i de MHP'ye oy verdi. "Hayır" oyu kullananların sadece yüzde 3.4'ü AK Parti'ye oy verirken, yüzde 61'i CHP'yi, yüzde 23'ü ise MHP'yi tercih etti.
VAADLER BOŞ, LİDERLER ÖNEMLİ
Oy tercihinde liderin önemine bakıldığında AK Partililerin yüzde 88.3'ü, CHP'lilerin yüzde 81.6'sı, MHP'lilerin yüzde 76.4'ü, BDP'lilerin yüzde 76'sı lideri önemli buldu. Parti tercihinde yüzde 81.4 ile en etkili görülen faktör parti lideri, en önemsiz görülen faktör ise yüzde 22.6 ile seçim vaatleri. "Parti liderlerinin birbirlerine karşı sözleri ve üslupları çok sertti" ifadesine yüzde 80.5 oranında bir çoğunluk katıldı.
TABLET PC, UÇAK VE TANKI GEÇTİ
Seçmen en etkileyici vaatleri şöyle sıraladı: Çok büyük şehir hastaneleri kurulması, ilköğretim öğrencilerine ücretsiz tablet bilgisayarlar verilecek olması, 500 bin yeni konut inşa edilmesi, yeni hızlı tren ağları, yerli uçak, helikopter ve tank üretilmesi, emekli maaşları ile ilgili düzenleme yapılması. AK Parti'nin tüm kampanya reklamları genel olarak beğenilirken; "Haydi Bir Daha isimli şarkının yer aldığı klip/reklam filmi" yüzde 59,7 oranı ile en çok beğenilen kampanya içeriği oldu.
EN SADIK SEÇMEN KADINLAR
AK PARTİ yüzde 79.7, CHP yüzde 72.3, MHP yüzde 60.9, BDP ise yüzde 67.6 sadık seçmene sahip. AK Parti'li sadık seçmenin yüzde 54.3'ü kadın, karar değiştiren seçmenlerin yüzde 52.9'u erkek. Tüm partilerde karar değiştiren seçmenlerin çoğunluğu erkek.