DÜNYADA olduğu kadar Türkiye’de de bilişim ve ekonomi alanında gelişen sektörler bu yıla damgasını vuracak. Otomotiv, inşaat gibi geleneksel sektörlerin yanı sıra bu yıl bilişim ve ekonomi ağırlıklı sektörler ön plana çıkacak.
Melek Yatırımcılar Derneği Türkiye Başkanı Baybars Altuntaş, ABD Başkanı Barack Obama’nın 21. yüzyılı “Girişimcilik Yüzyılı” ilan etmesi ve 2. Küresel Girişimcilik Zirvesinin de Türkiye’de düzenlenmesi ile gerek Türkiye’de gerekse dünyada “girişim danışmanlarının” ve “girişim eğitmenlerine” olan talebi artıracağını söyledi.
Bu talebin girişimcilik sektörünün yanı sıra yatırım sektöründe de kendisini göstereceğini belirten Altuntaş, “Yatırım sektörü, girişimcilerin iş planlarını doğru analiz edecek ‘girişim uzmanları’na ve yatırım yaptıkları girişimlerin yönetimini gerçekleştirecek ‘profesyonel girişim yöneticileri’ne ihtiyaç duyacak” dedi.
İnternet ve mobil sektörü
Yeni yılın “profesyonel melek yatırımcılar”ın da Türkiye’de ilgi gördüğü bir yıl olacağını dile getiren Altuntaş, iş fikri olan ancak finansmana ihtiyaç duyan girişimcilerin bu ihtiyaçlarını karşılayacak melek yatırımcıların, artık bu işi profesyonel anlamda bir kariyerfırsatı olarak da görmeye başlayacakları vurgusu yaptı.
Girişimci CEO’lar da 2012 yılının en fazla talep gören meslekleri arasında yer alacak. Sadece işletme yetisiyle değil, aynı zamanda girişimci bir gözle işletmenin bütününe bakmayı başarabilen girişimci CEO’lar en aranan CEO statüsüne sahip olacak. Geçen yılın en fazla yatırım alan sektörleri olan internet ve mobil teknolojileri, 2012 yılının da yıldızı parlayan sektörleri arasında olacak. Bu sektörün gelişimine paralel olarak sosyal medya, internet pazarlama, ağ pazarlama uzmanlıkları ile mobil uygulama yazılımcılığı, e-ticaret yazılım ve girişimciliği önümüzdeki dönemin gözde meslekleri olarak dikkati çekecek.
2012’de devam edecek
İnternet ve mobil teknolojileri sektörlerine olan ilgi hakkında görüşlerini paylaşan Ericsson Türkiye Genel Müdürü Özgür Tohumcu, bu yıl da söz konusu sektörlerin ön plana çıkacağını söyledi. 2011 yılında dünyada kendisine güvenli bir liman arayan yabancı sermayenin güçlü ekonomik yapısı nedeniyle Türkiye’ye geldiğini, Türkiye’deki internet ve mobil teknoloji girişimcisinin de bundan yararlandığını belirten Tohumcu, “2012’de de bu trendin devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
Yedi ayda yüzde 60 artış yaşandı
HER ay 16 milyonun üzerinde Facebook kullanıcısının Peak Games’in oyunlarını oynadığını belirten Peak Games Ankara Mühendislik OfisiOyun Tasarımcısı İbrahim Yıldırım, Mayıs ayından bu yana rakamın yüzde 60 oranında arttığını söyledi. Sahip olduğu 30 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyanın dördüncü büyük Facebook pazarı konumuna gelen Türkiye’de kullanıcı sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Yıldırım, “İnternet kullanıcılarının yüzde 87’sinin aynı zamanda Facebook kullanıcısı olduğu Türkiye dışında MENA bölgesi de hem Facebook hem de sosyal paylaşım açısından en hızlı büyüyen pazarlar arasında. Son altı aylık sürede yüzde 30 oranında büyümenin kaydedildiği bu pazarlarda 35 milyon olan Facebook kullanıcı sayısının 2015 yılında 250 milyona ulaşması bekleniyor” dedi.