Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>EKONOMİ
26 Ekim 2017 Perşembe - 15:19

10 milyon euroluk ihmal

Türkiye’nin en çok bal üretilen ili Ordu’da Avrupa Birliği ile 2009 yılında sözleşmesi imzalanan, temeli 2012 yılında atılan ve 2017 yılı itibariyle tamamlanan 10 milyon euroluk bal tesisinin işletilmesi için 31 Ekim 2017 tarihine kadar birkaç günlük süre içerisinde şirket kurulması gerektiği ortaya

10 milyon euroluk ihmal

Dünyada 7 milyonu aşan koloni sayısı ile üçüncü ve yılda ortalama 102 bin 486 ton bal üretimi ile ikinci sırada bulunan Türkiye’de bal sektörünün üretim çeşitliliğini arttırmak, üretilen arı ürünlerinin marka değeri kazanmasını sağlamak amacıyla 2009 yılında ‘Arım Balım Peteğim Projesi’ hazırlandı. Proje 16 Ocak 2009 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunuldu. 30 Temmuz 2009 tarihinde 532 adet proje önerisi arasından seçilen 47 proje arasında yer aldı. 23 Kasım 2010 tarihinde merkezi Brüksel'de olan AB Delegasyonu tarafından da onaylanan 6 projeden birisi oldu. 12 Ocak 2011 tarihinde de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında operasyonel anlaşma imzalandı.

10 milyon euroluk maliyetin yüzde 85'i Avrupa Birliği hibesi, yüzde 15'i ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanan projenin paydaşları arasında Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize Arı Yetiştiricileri Birlikleri yer aldı. Proje kapsamında 2012 yılında temeli atılan binanın içinde akredite laboratuvar, bal paketleme, polen temizleme ve paketleme, propolis işleme, arı sütü ünitesi, ham mum, temel petek ünitesi, AR-GE'den oluşan bal paketleme tesisi de bulunuyor.

Şirket kurulmazsa 10 milyon euro AB’ye geri ödenecek

Tesisin tamamlanması ve bal analizleri yapılacak hale gelmesinin ardından yeni bir problem ortaya çıktı. AB ile yapılan sözleşme gereği paydaş kurumların ve bal üreticilerinin katılımıyla bir şirket kurulması gerekiyordu ancak bugüne kadar kimse bu konuda bir adım atmayınca devreye Ordu Valisi Seddar Yavuz girdi. Vali Seddar Yavuz, Ordu’da yapılan projenin ‘Bölgesel Danışma Kurulu’ toplantısında tüm paydaşları birkaç gün içinde sonuca ulaşmaya çağırdı. Vali Yavuz, burada yaptığı konuşmada 10 milyon euroluk tesisin yapıldığını, her şeyin hazır olduğunu ancak AB ile yapılan sözleşme gereği bir şirketin acilen kurulması gerektiğini, aksi takdirde 10 milyon euroluk paranın geri ödenmesi gerektiğine dikkat çekti.Vali Yavuz, “Bu şirketin kiminle kurulması gerekiyor? Bu projenin asli yürütücüsü olarak YİKOB vasıtasıyla kurulacak şirkete ortak olmak istedik. Ancak YİKOB hukuken şirket ortağı olamıyor. Dolayısıyla bu işi 6 ildeki arıcı birliklerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimiz bir araya gelerek ortak şirket kurmak suretiyle bunu süratle yapmamız lazım. Aksi takdirde 10 milyon euroluk hibenin geri ödenmesi gerekiyor. Hiçbirimizin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni başarısız göstermeye hakkı yok” dedi.

“2-3 gün içinde şirketi kurmamız lazım”

Vali Yavuz, şunları söyledi:

“Şirket konusunu, benim hesabıma göre 2 milyon civarında bir sermaye ile çözmek mümkün. 6 tane birliğimiz var. Merkez Birliğimiz var. 2 milyon konulmayacak bir sermaye değil. Üretici başına bin TL koysanız, 5-6 milyon gibi bir rakam tutuyor. Üretici bazında bin TL koyulsa zaten şirket kurulmuş olur. Süratle hareket etmemiz lazım. Zamanla yarışıyoruz. Özellikle Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odası başkanımız, tabii ki işin sahibi olarak Arıcılar Birliği başkanımız ve 6 ilin birlik başkanları süratle bir araya gelerek 2-3 gün içinde bu şirketi kurmaları gerekir. Bu şirket kurulduktan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yılda 2 milyon civarında destek verecek. Teknik personeli arıcılık enstitümüz sağlayacak. Sizden beklentimiz, süratle şirketin kurulmasıdır. Bu işi size teslim etmek istiyoruz. Diğer kısmını zaten arıcılık enstitüsü müdürümüzle takip ediyoruz. Buradaki eksikliklerimizi, noksanlıklarımız varsa kısa sürede tamamlayacağız. Sizlere inanıyor ve güveniyorum. Biz mademki daha profesyonel bir iş yapacağız, daha çok kar elde edeceğiz, bunu yapabilmemiz için bizim sorumluluğumuzu bir araya getirmemiz gerekiyor. O yüzden sizden beklentimiz, süratle bu neticenin alınmasıdır.” 

 
Gökçek 23,5 yıllık başkanlık görevine veda ediyor
 
3 ilde dev uyuşturucu operasyonu: Türkiye’de tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye marka değerini artırdı
Türkiye marka değerini yüzde 20 artırarak en değerli ülke markaları arasında ...
SSK primi yatmayana erken emeklilik
Çalışanların çoğu bir işyerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. ...
Suluhan esnafının ‘seyyar’ isyanı
Tarihi Suluhan’daki takıcı esnafı, ellerinde çantalarla belediyelerin ...
 
5 milyon emeklinin beklediği haber
2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararı Anayasa Mahkemesi ...
ATO’de hedef yüzde 100 üye memnuniyeti
Ankara Ticaret Odası (ATO) bünyesinde faaliyet gösteren Ankara Ticaret ...
Milyonlarca aboneyi ilgilendiren müjde
Yaklaşık 80 milyon cep telefonu abonesinin bulunduğu Türkiye'de, GSM firmaları ...
 
Facebooktan ek iş yaptı, tazminatsız kovuldu
İşverenden izinsiz ek iş yapan aşçı tazminatsız kovuldu
İcat çıkaran para kazanır
İş hayatının tartışmalı konularından biri de bir çalışanın buluş yapması ...
Bakan Fakıba'dan ucuz et müjdesi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri