TBMM Genel Kurul’unda görüşmeleri dört hafta süren, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarı, muhalefetin son ana kadar süren direnişi ve sert kavgalar eşliğinde yasalaştı. Genelkurmay’ın istediği “anahtar teslimi NAMSA’ya yaptırma” formülünün ilk seçenek olarak belirlendiği yasanın geneli üzerindeki oylamada, AKP’den 255 milletvekili “kabul” oyu kullanırken, 83 milletvekili oylamaya katılmadı.
Pasif direniş mi?
Yasanın “geneli” üzerindeki oylamaya katılmayan Erdoğan haricindeki 19 bakanın çoğunun yurtdışı ve yurtiçinde programı olduğu belirtildi. 10 AKP genel başkan yardımcısından 8’i de oylamaya katılmadı. Bu isimler, Bülent Gedikli, Haluk İpek, Necati Çetinkaya, Abdülkadir Aksu, Edibe Sözen, Nükhet Hotar, Hüseyin Tanrıverdi ve Şükrü Ayalan olarak sıralandı. Başından beri tasarıya ilişkin endişelerini dile getiren Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ve grup toplantısında tasarıyı eleştiren Konya Milletvekili Sami Güçlü’nün de aralarında bulunduğu 62 AKP milletvekili, son oylamaya katılmadı.
Meclis’teyken girmediler
Eski Bakan ve AKP Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ve Erdem ile bazı milletvekillerinin TBMM’de bulunmalarına rağmen oylamalara katılmamaları dikkati çekti. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Aksu ve Çetinkaya gibi bazı isimlerin de 5. ve 6. madde oylamalara katılırken, yeniden görüşülen 2. madde ile yasanın tümü üzerindeki oylamalarda oy kullanmadıkları belirlendi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, oylamaya katılmayan milletvekili sayısının yüksek olduğuna ilişkin soru üzerine, “36 arkadaşımız izinli. Bunlardan 5’inin raporu var. Bir kısım arkadaşlarımız da yerel seçim yapılan bölgelere gittiler. İl kongrelerimiz de sürüyor. Buralara da arkadaşlarımız gittiği için oylamaya katılmayan çok gözüküyor. Oylamaya bilinçli katılmama olduğunu sanmıyorum” dedi.
Eski bakanların kırgınlığı
Bakanlarla birlikte 83 AKP’li milletvekili arasında “kırgınlıkları” nedeniyle oy kullanmamış olabilecek olan vekiller de dikkat çekiyor. Bunlar arasında Said Yazıcıoğlu, Kemal Unakıtan, Murat Başesgioğlu, Osman Pepe, Sami Güçlü, Yaşar Yakış’ın isimleri öne çıkıyor. Eski Tarım Bakanı Güçlü, AKP’nin kapalı grup toplantısında da uyarılarda bulunmuştu. Oylamaya katılmayan diğer AKP’lilerden bazıları ise şöyle: “Yaşar Eryılmaz, Cemal Kaya, Kutbettin Arzu, Tahir Öztürk, Hamza Yanılmaz, Muhyettin Aksak, Murat Mercan, Kürşad Tüzmen, Güldal Akşit, Reha Çamuroğlu, Feyzullah Kıyıklık, Nursuna Memecan, Özlem Türköne, Şaban Dişli, Vahit Erdem.
Katılmayanların mazereti varmış!
AKP TBMM Grup Başkanlığı, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarının tümünün oylamasına mazeretsiz olarak katılmayan milletvekillerinin bulunmadığını bildirdi. AKP grubundan yapılan yazılı açıklamada, ulusal yayın yapan bazı medya kuruluşlarında yayınlanan haberler anımsatıldı. Haberlerdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi: “Tasarının tümünün oylamasına katılmayan bakan ve bazı milletvekillerimiz, daha önce planlanan ulusal ve uluslararası görevleri nedeniyle oylamada bulunamamıştır. Bazı milletvekillerimiz de hafta sonu, ülkemizin çeşitli yerlerinde yenilenecek mahalli idareler seçimleri nedeniyle seçim bölgelerinde bulunduğu için oylamaya katılamamıştır. Oylamaya katılamayan diğer milletvekillerimiz ise sağlık sorunları nedeniyle raporlu oldukları için TBMM’de tasarının görüşmelerinin tümünün oylamasında hazır bulunamamıştır.” (AA)
SP’den mayınlı arazi için miting
Saadet Partisi (SP) kurmayları, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine gelerek mayınlı arazilerin önünde basın toplantısı yaptı. SP Genel Başkan Yardımcısı Hüsamettin Korkutata, “Mayınlı araziler yabancı şirketlere verilmemelidir. Araziler Milli Savunma Bakanlığı tarafından temizlenerek, işletilmesi için yerli halka verilmelidir” dedi. SP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hükümete üçüncü seçenek olan yap-işlet seçeneğini gündeme almamasını söylüyoruz. Eğer üçüncü maddeyi kabul edersen biz de ülkeyi karış karış dolaşır seni vatandaşa şikayet ederiz. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz, bu tasarının veto edilmesini istiyoruz. Bu mayınlı arazilerin temizlenerek buradaki halka verilmesini istiyoruz.” SP’nin, düzenlediği miting Pazar günü saat 17.00’de Şanlıurfa Topçu Meydanı’nda gerçekleştirilecek.
Bu tablo tesadüfi değil
CHP’li Kart: Hükümet, karambol şartları içinde mayınlı arazileri pazarlamaya çalışıyor
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “hükümetin, Türkiye’yi ekonomik, sosyal ve siyasi anlamda müstemleke bir ülke haline getirme misyonu üstlendiğini” iddia etti. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Kart, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine yönelik tartışmaları ve insansız hava aracı (Heron) ile Keşif Podu projelerini değerlendirdi. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine yönelik tartışmalarda iktidarın kimlere ve hangi siyasi amaçlara hizmet ettiğinin ortaya çıktığını ileri süren Kart, “Bu süreçte Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın düzenleme Meclis’te görüşülürken açıklama yapmamasını, Türkiye’nin stratejik arazisine yönelik tarım politikası ve projesinin olmamasını” eleştirdi. Kart, “Hükümetin, karambol şartları içinde mayınlı arazileri pazarlamaya çalıştığını” iddia ederek, “Bu tesadüfi bir tablo değildir. AKP’nin üstlendiği misyonun sonucu olarak ortaya çıkan bir tablodur. Bu misyon, Türkiye’yi ekonomik, sosyal ve siyasi anlamda müstemleke bir ülke haline getirme misyonunu üstlenmiş olan bir hükümet kimliğidir” dedi. Heron ile Keşif Podu projelerine yönelik ihale ve sözleşme süreçleri hakkında da bilgi veren Kart, her iki projede, İsrail’in finanse ettiği firmaların yer aldığını belirtti.
Çıkarlarımızla bağdaşmıyor
Atilla Kart, Bu projelerde ortaya çıkan tablonun, Türkiye’nin ulusal güvenlik ve savunma çıkarlarıyla bağdaşmadığını, hükümetin acz ve yetersizlik içinde olduğunu öne sürdü. (AA)
Kart, Meclis’teki tartışmalarda iktidarın kimlere hizmet ettiğinin ortaya çıktığını ileri sürdü.
Aksu: Bölgeye refah getirecek
AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, “Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle oluşacak toprakların ekonomiye katacağı katma değer ve bölgede sağlayacağı istihdam çok yakında herkes tarafından görülecektir” dedi. Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, “MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın dün parlamentoda düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği ithamların, hızla kalkınan ve demokratikleşen Türkiye’nin mimarı AKP iktidarını halkın gözünden düşürmeye yönelik çaresiz çırpınmaların son örneği” olduğunu savundu. Aksu, “bölgeye ekonomik getiri ve istihdam sağlayacak tasarının muhalefetin bütün çarpıtmalarına ve kamuoyunu yanıltma girişimine rağmen yasalaştığını” belirtti. (AA)
Kılıçdaroğlu’ndan Ofer örneği
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Mayınların temizlenmesini biz de istiyoruz ama bu şekilde olmaz” dedi. Fethiye’nin Seki beldesinde 7 Haziran’da yapılacak belediye başkanlığı seçimi için düzenlenen mitingde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Temizleyelim diyorlar, peki nasıl temizleyelim? Temizleyelim ama temizleyen firma da 44 yıllığına burayı eksin biçsin. Kim bu firma? Sayın Başbakan diyor ki; kanunun neresinde İsrail yazıyor, böyle bir şey yok diyor. Şimdi Sekili kardeşlerime sesleniyorum; Tüpraş’ın 14.76’lık hissesini Ofer’e sattılar. Ofer’in ismi de ihale kanununda ya da şartnamede yazmıyordu. Dünyanın hiçbir ülkesinde mayın temizlenmesi için bu yap işlet devret modeli yok.”