YAKLAŞIK üç yıldır TÜGED üyelerinin yürüttüğü etkinlikler kapsamında her pazar Sami Ulus Çocuk Hastanesi Onkoloji bölümünde yatmakta olan çocukları ziyareti, AB’ye yaptıkları başvurularının kabulü sonrası projeye dönüştü. Kendilerine “Hastalıkla Uğraşan Gönüllüler Ordusu (HUGO)” adını veren ve sekiz kişiden oluşan grubun yasal temsilcisi Müge Nur Büyükpastırmacı, yaklaşık 2,5 yıldır TÜGED olarak yürüttükleri bu çalışmanın son 2,5 aydır Avrupa Birliği projesi olarak devam ettiğini söyledi.
Profesyonel ekiple devam
Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde öğrenim gören Büyükpastırmacı, üniversiteye başladığında bir arkadaşının vasıtasıyla TÜGED’e katıldığını ve dernek içinde yapılan birtakım etkinliklerden kendisine en uygun olarak gördüğü bu projeyi seçtiğini ifade etti. Bu etkinliğin ilk dönemlerinde amaçlarının sadece haftada bir hasta çocukları hastanede ziyaret ederek onlara moral vermek olduğunu kaydeden Büyükpastırmacı, zaman içerisinde bunun kendilerine yeterli gelmediğini fark ederek AB’nin hibe olasılıklarını değerlendirdiklerini anlattı. Bir “Sosyal Gelişim Projesi” olarak HUGO adıyla projeye başvurduklarını aktaran Müge Nur Büyükpastırmacı, projenin kabul edilmesiyle çalışmalarını hibe ile ve daha profesyonel bir ekiple devam ettiklerini belirtti.
Elden para desteği yok
AB projelerinde dernekle yapılan projelerin çok daha çetrefilli prosedürler gerektirdiği için projeyi grup olarak hayata geçirme kararı aldıklarını dile getiren Büyükpastırmacı, “Fikir dernekten çıkmıştı zaten. Gönüllülerimiz de derneğin üyeleri. Projemizin adı (Güneş Yeniden Doğuyor)” dedi.
Büyükpastırmacı, şunları söyledi:
“Projenin amacı hastalıktan bunalmış kanser hastası çocuklara yardım ve eğitim. Onlara moral vermek için palyaço, kukla gösterileri gibi eğlenceler de düzenliyoruz. Çocuklara origami, tangram gibi el sanatları ve tiyatro etkinlikleri de ayarlıyoruz. Hasta çocuklara ve yakınlarına psikolojik destek amaçlı seminerler de planlarımız içerisinde yer alıyor. Çocuklara aldığımız oyuncaklar ve hastaneye aldığımız yiyecek içecek dışında hastalara elden para desteği veremiyoruz.”
Gerİ dönüş arttı
PROJENİN üyelerinden Hasan Erten de AB’nin kendilerine kattığı en önemli unsurun maddi boyut olduğunu söyleyerek, “Daha öncesinde biz sadece kendi arkadaşlarımıza projemizi tanıtabiliyorduk. Şimdi birçok belediye otobüslerinde, kurumlarda, üniversitelerin fakültelerinde afişlerimiz var ve böylelikle birçok geri dönüş alabiliyoruz” ifadelerini kullandı.