Sağlık Bakanlığı, sağlık turizmi sektöründeki önemli değişiklikleri içeren yeni yönetmeliği 26 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımladı. "Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik" ile sektörün kalite, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından büyümesi hedefleniyor. Yönetmelikte, sağlık turizmi alanındaki sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, HealthTürkiye portalıyla entegre çalışmasının zorunlu hale getirildiği belirtildi.
Açıklamada, sağlık turizmi kapsamında yapılan cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırmanın artık zorunlu olduğu ifade edildi. Ayrıca, sağlık tesislerinin ve aracı kuruluşların, hizmet kalitesini artırmak amacıyla sorumlu personel belirlemesi gerektiği kaydedildi.
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek aracı kuruluşlar için yetki belgesinin, ilgili kanunlar doğrultusunda Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) tarafından verileceği belirtildi. Ayrıca, bu kuruluşların sunduğu hizmetlerin düzenli olarak izlenip raporlanacağı vurgulandı. USHAŞ, sağlık tesislerini uluslararası platformlarda da aktif olarak destekleyecek.
Yönetmelikte, uzaktan sağlık hizmetlerinin de sağlık turistlerine sunulabilmesi için sağlık tesislerine yeni bir olanak tanındığı ifade edildi. Uzaktan sağlık hizmeti sunan sağlık tesisleri, bu hizmeti HealthTürkiye portalı üzerinden duyurabilecek.
Yönetmelik ile sağlık tesislerinin, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından verilen uluslararası akreditasyonlara sahip olmaları gerektiği belirtildi. Ayrıca, uluslararası sağlık turizmi yetki belgelerinin geçerliliği, HealthTürkiye Performans Kriterleri'ne bağlı olarak değerlendirilecek.
Sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, yabancı dil seçeneği sunan internet siteleri oluşturmaları ve en az bir yabancı dil bilen personel bulundurmaları zorunlu hale geldi. Ayrıca, bu kuruluşların 7/24 hizmet verecek çağrı merkezleri kurması da şart koşuldu.
Mevcut sağlık turizmi yetki belgesine sahip tesislerin ve kuruluşların, yeni düzenlemelere 6 ay içinde uyum sağlamaları ve gerekli sigorta ile akreditasyonları 2025-2026 yılları içinde tamamlamaları bekleniyor. Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemelerle sektörün gelişimine katkı sağlamak ve Türkiye’yi sağlık turizmi alanında dünya lideri yapmak için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.