TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu Başkanı Yıldız Konal Süslü, çocukların akran zorbalığından korunmasını sağlamak için okullarda "öğrenci formatörü" uygulamasının başlatılmasını önerdi. Süslü, son zamanlarda akran zorbalığı vakalarında artış yaşandığını belirterek, komisyona yapılan başvuruların çoğunluğunun dijital zorbalıkla ilgili olduğunu ifade etti. Özellikle sosyal medya ve dijital oyunlardaki sübliminal etkilerin, gençler üzerindeki etkilerini vurgulayan Süslü, dünyada dijital zorbalığı engellemek amacıyla sosyal medya kullanımına sınırlamalar getirildiğini söyledi.
Süslü, dijital zorbalıkla mücadelede 13-16 yaş arası çocuklar için güvenli internet alanları oluşturulmasını savundu ve akran zorbalığına karşı ebeveynler, öğretmenler ve çocuklar arasında farkındalık yaratılmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, dijital kimlik uygulamalarıyla çocukları korumayı hedeflediklerini belirten Süslü, bu konuda kanuni düzenlemelerle sınırların netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Süslü, özellikle Kuzey Afrika’daki bazı ülkelerde akran zorbalığıyla mücadele için getirilen yasakları örnek göstererek, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini ortaya koydu. Ayrıca, eğitimcilerle işbirliği yaparak, çocukların zorbalığa karşı bilinçlendirileceğini belirtti.
Yıldız Konal Süslü, akran zorbalığına uğrayan çocukların, öğretmenler ve ebeveynlerle iletişim kurmada zorluklar yaşadığını, ancak "öğrenci formatörü" uygulamasıyla bu sorunun önüne geçilebileceğini söyledi. Bu yöntemle, öğrencilere kendi arkadaşlarına yardım etme fırsatı sunulacak ve zorbalık durumları daha hızlı çözülerek mağduriyetler engellenecek.
Süslü, BTK ve RTÜK'ün komisyona yaptığı sunumda, zararlı içeriklere sahip dijital platformlara karşı güçlü önlemler alınması gerektiğini belirterek, bu tür içeriklere yönelik yaptırımların arttırılması gerektiğini ifade etti.