BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi mayıs ayı olağan toplantısının son oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında gerçekleşti. Meclis’e damgasını vuran konu, Bağımsız Meclis Üyesi Hüseyin Günay’ın nisan ayında “Nevzat Tandoğan Meydanı” adının değiştirilmesi yönünde verdiği önerge oldu.
İsimlendirme Komisyonu’nca hazırlanan rapor, önceki akşam Meclis’e son gündem maddesi olarak getirilerek görüşüldü. Büyükşehir Belediye Meclisi, bir süredir adı değiştirilmesi gündemde olan meydanın, “Eski isim, yeni isim karmaşasına sürüklenilmemesi” amacıyla “Tandoğan Meydanı” olarak isimlendirilmesini kararlaştırdı. Halk arasında “Tandoğan” olarak bilinen ancak resmi kayıtlarda “Nevzat Tandoğan” olarak yer alan meydanın, yeni karar ile “Nevzat”ı gitmiş, “Tandoğan” adı kalmış oldu. Ayrıca İsimlendirme Komisyonu’nun Tandoğan raporunda, “Vatandaşlarımız Tandoğan Meydanı ile Nevzat Tandoğan arasında birebir ilişki kurmamakta, Tandoğan Meydanı akla Nevzat Tandoğan’ı getirmemektedir” ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.
MHP’den koşullu evet
MHP Grup Başkan Vekili Hamit Yavuz, komisyon raporunda yer alan, “Meydana ismi verilen Nevzat Tandoğan, tek parti iktidarı döneminin büyük tepki toplayan, baskıcı, dayatmacı, statükocu, milli iradeye aykırı uygulamalarının sembol şahsiyetlerindendir” ifadelerinin rapordan çıkarılarak, raporun o şekliyle oylanması için önerge verdi.
Yavuz, “Rapora hem bu ifadeleri yazıp hem de ‘Meydanın adı yine Tandoğan kalsın’ demek çelişki yaratıyor. Söz konusu ifadelerin yer aldığı rapora ‘evet’ oyu veremeyiz” dedi.
CHP de destek verdi
Öneriye CHP grubu da destek verdi. CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken, “Tandoğan adı, kentin belleğine yerleşmiştir. Orada miting yapmamış bir siyasi parti yoktur. Nevzat Tandoğan, Ankara’ya 18 yıl sevapları ve günahlarıyla hizmet etmiş. Her olayı kendi dönemi içinde değerlendirmeli. Bir dönemi, suçlama ve yargılama hakkımız yok” ifadelerini kullandı. İsim değişikliklerinde yasal olarak belediye meclisinin 3’te 2 çoğunluğu gerektiği için Ak Parti grubu, ilgili ifadelerin rapordan çıkartılmasına razı oldu.
Pratik zorluklara yol açar
Söz konusu ifadeler çıkarıldıktan sonra oylanan İsimlendirme Komisyonu raporu, Günay’ın ret oyuna karşın, belediye meclisinden oy çokluğu ile kabul edildi. Raporda şunlar kaydedildi:
“Nevzat Tandoğan döneminin uygulamaları, günümüz medyasında da zaman zaman gündeme gelmektedir. Ancak bununla birlikte uzun yıllardır kullanılan ve bundan dolayı da yerleşmiş bulunan bir meydan isminin değiştirilmesinin bir takım pratik zorluklara yol açacağı da gözden uzak tutulmamalıdır.”
...///KUTU
Teleferikte
ilk adım
BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek, ilk olarak 2008 yılında “turizm” amacıyla gündeme getirdiği “teleferik sistemi”ni, Başkent toplu ulaşımında araç sayısının her geçen gün artması sonucu sıkışan kent trafiğini rahatlatmak amacıyla “toplu ulaşım aracı” olarak kullanmaya karar verdi. Metro ve otobüsle toplu ulaşımın yapıldığı Başkent’te alternatif ve etkili bir ulaşım vasıtası olarak gördüğü “teleferik”i kentin üç güzergahında hayata geçireceklerini geçtiğimiz aylarda açıklayan Gökçek, önceki akşam gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı olağan toplantısının son oturumunda, teleferik sisteminin ilk adımını Meclis’e sunduğu başkanlık yazısı ile attı.
EGO işletecek
Oy çokluğu ile kabul edilen yazıda, Ankara’da nüfus yoğunluğunun gün geçtikçe artmakta olduğu ve buna bağlı olarak da toplu taşımada ve trafikte sıkıntılar yaşandığı belirtilerek, “Siteler- Doğantepe ve Etlik (Hastaneler)- Akköprü- Gar- Sıhhiye arasındaki ulaşımın teleferik ile yapılması düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi. Güzergahlar için teleferik sistemini kurmak kurdurmak, işletmek ve işlettirmek konusunda EGO Genel Müdürlüğüne yetki verilmesi karara bağlandı.