TÜRK Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi, “Oyuncak Ayı Hastanesi” projesiyle çocukların doktor korkularını yenmeye çalışıyor.
İlk olarak 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde başlatılan “Oyuncak Ayı Hastanesi” projesi zamanla 20 tıp fakültesinde uygulanmaya başladı. Hastanenin korkutucu bir yer olmadığını 3-7 yaş arası çocuklara anlatmayı amaçlayan projeyle, çocukların doktor korkularını yenmelerinin sağlaması ve insan bedeniyle ilgili temel bilgilerin verilmesi hedefleniyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde proje kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan projenin koordinatörlerinden Cansu Ayvacıoğlu, Oyuncak Ayı Hastanesi’nin Hacettepe Üniversitesi’nden 40 öğrenci tarafından yürütüldüğünü ve yılda 2 bin çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Çocuklara burada temel sağlık eğitimi aldıklarına dair bir sertifika verildiğini ifade eden Ayvacıoğlu, şunları söyledi:
Bu yıl Diyarbakır’da
“Öncelikle çocuklara oyuncak ayılar verdik. Onlardan ayılarla oynamalarını ve bir hafta sonra yanımıza gelirken ayıları için bir hastalık bulmalarını istedik. Sonra, hastalanan ayıları burada muayene ederek, tedavisi için gerekenleri yaptık. Reçete de yazdık, ancak biz onlara ilaçları anne ve babanın verebileceğini anlatıyoruz.”
Her yıl bu projeyi farklı bir ilde de yapmayı amaçladıklarını söyleyen koordinatörlerden Hülya Şahin, geçen yıl Mardin ve Şanlıurfa’ya, bu yıl da Diyarbakır’a gittiklerini dile getirdi.
Boncuğun karnı ağrıyor
Oyuncak Ayı Hastanesi’ne Ankara Temelli Çokören beldesinden 23 anaokulu ve birinci sınıf öğrencisi geldi. Çocuklarla birlikte oyuncak ayılarını muayene eden proje görevlisi Metehan Arslaner, çocukların genellikle kendi yaşadıkları hastalıkları söylediğini belirterek, “akşam çok çikolata yedi şimdi karnı ağrıyor, topa vururken ayağını çarpıp acıtmış” gibi kendi tecrübelerini anlattıklarını ifade etti.
Proje kapsamında hastaneyi ziyarete gelen 7 yaşındaki Abdullah Yıldız “Boncuk” isimli ayısını karın ağrısı şikayetiyle hastaneye getirenlerden. Yıldız’ın ayısıyla yakından ilgilenen proje görevlisi Emre Şen, muayene odasında Boncuk’un tansiyonunu ölçüp röntgenini çekti ve teşhisini koydu: Boncuk soğuk su içmiş ve hareketsiz kalmış.
Çocuklarınızı doktorla korkutmayın
“OYUNCAK Ayı Hastanesi” Proje Danışmanı Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Öktem, ailelerin sağlıkta çok bilinçli olmadıklarından yakınarak, anne ve babaların çocuklarını doktora götürme, iğne yaptırma konusunda korkuttuklarını belirtti. Çocukları sağlıklıyken sağlıkla tanıştırmanın önemine değinen Öktem, ebeveynlere “Çocuklarınızı doktorla korkutmayın, çünkü ihtiyaç duyduğunuzda çocuklarınızın elinden tutacak olan doktorlardır” uyarısında bulundu.