Dünyada ölüm nedenleri sıralamasında ilk beş içinde yer alan tıbbi hatalardan, Türkiye’de her yıl en az 35 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. “Hastaneden Canlı Çıkmak” kitabıyla tıbbi hatalardan korunmada alınması gereken önlemleri vurgulayan Hasta Güvenliği Derneği Başkanı Dr. Mustafa Bulun, bu hataların kişilerden değil sistemden kaynaklandığını söyledi.
Herkes hata yapabilir
Sağlık çalışanlarının çalışma programının ağır olması veya ilaç kutularının ayırt edici özellik taşımamasının sistemle ilgili hatalara örnek gösterilebileceğini ifade eden Bulun, “Hatalar insana indirgenmemeli. Sağlık çalışanlarını suçlayarak bir yere varılamaz. Önemli olan bu hataların en aza indirgenmesi için gereken önlemlerin alınmasıdır” dedi. Her sağlık personelinin zaman zaman hata yapabileceğini, hasta ve yakınlarının bunun bilinciyle gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade eden Bulun, “Hastalarla doktorların birbirini düşman görmemesi lazım” dedi. Bulun, doktor seçerken dikkat edilmesini önererek, şunları söyledi:
Yönetici olmayan doktor seçin
“Günde en fazla 30 hasta bakan doktoru tercih edebilirsiniz. Ancak hiç hastası olmayan bir doktor tercih edilmeyen bir doktor olabilir. Doktorunuz aynı zamanda yönetici olarak çalışmıyorsa daha iyidir. Yönetici olarak çalışan bir doktor yönetimle ilgili problemler yüzünden bir çok işlemi yarıda bırakmak veya asistanına devretmek zorunda kalabilir.”
Muayene eden doktor iyidir
“Doktorunuz sadece tek bir hastanede çalışıyorsa daha iyidir. Doktorunuz sorularınıza cevap vermekten çekinmiyorsa sizi dikkate alıyordur. Sorularınızı rahatsız edici değil yumuşak bir tarzda sorun. Gereksiz ilaç yazmayan doktor daha iyidir. Anjiyo, ameliyat, endoskopi gibi gereksiz tıbbi girişim önermeyen doktoru tercih edin. Gereksiz tıbbi tahlil istemeyen doktoru buna zorlamayın. Sadece sorular sorup bilgisayara bakmak yerine sizi muayene eden doktoru sakın bırakmayın. Doktor muayeneden önce ellerini yıkıyorsa sizi düşünüyordur. Yazdığı reçete ne kadar okunabiliyorsa hatalı ilaç kullanma şansınız o kadar düşüktür. Sigara içmeyen doktor daha iyidir.”