Hükümetin küresel ekonomik kriz nedeniyle başlattığı süreli vergi indirimlerinin nasıl devam edeceğinin belirlenmesi için dün akşam geç saatlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomi zirvesi yapıldı. Konut, otomotiv ve elektronikteki vergi oranlarının Erdoğan’ın son dakika rötuşlarının ardından yenilendiği belirtildi.
Hükümet’in otomotiv, elektronik ve beyaz eşyada ÖTV, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için ise KDV indirimi dün sona erdi. Önceki gün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) indirimlerin hangi sektörlerde devam edeceği hangilerinde sona ereceği masaya yatırıldı.
Ancak, EKK’da alınan karara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın itiraz ettiği öğrenildi. EKK’da alınan kararda Başbakan Erdoğan’ın isteği üzerine değişikliğe gildildi. Bu kapsamda hazırlanan yeni düzenleme Bakanlar Kurulu’nun ardından dün Erdoğan’a sunuldu.
Kararname Köşk’te
Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Başbakanlık Yeni Bina’da yaklaşık 1 buçuk saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından, kararnamenin bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanabilmesi için Çankaya Köşkü’ne gönderildiği belirtildi.
Daha önceki indirimler
Hükümet tarafından açıklanan daha önceki indirim oranları şöyle:
15 Haziran’a kadarki indirimler:
- Net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.
-ÖTV oranı, ticari araçlarda yüzde 10’dan yüzde 1’e, motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen otomobillerde yüzde 37’den 18’e, 1600 cm3’ü geçen, fakat 2000 cm3’ü geçmeyen otomobillerde yüzde 60’dan 54’e, 2000 cm3’ü geçen otomobillerde de yüzde 84’den 80’e düşürüldü.
Otobüslerde yüzde 1’den sıfıra, midibüslerde yüzde 4’den 1’e, minibüslerde yüzde 9’dan 2’ye, motosikletlerde de yüzde 22’den 11’e çekildi.
-Elektronik eşya ile beyaz eşyadan alınan yüzde 6.7’lik ÖTV de sıfırlandı.
30 Haziran’a kadarki indirimler:
-Konut, işyeri ve diğer gayri menkullerin alım satımlarından alıcı ve satıcının her birinden binde 15 oranında alınan tapu harcı binde 5’e düşürüldü.
-Ev ve ofis mobilyasında yüzde 18’lik KDV yüzde 8’e indirildi.
-Bilgisayar, bilişim ve büro makinelerinden alınan yüzde 18’lik KDV yüzde 8’e çekildi.
-KOBİ’lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinin alımında uygulanan yüzde 18’lik KDV, yüzde 8’e düşürüldü.
Kısa çalışma ödeneği başvurusu uzadı
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasında başvuru süresinin 6 ay daha uzatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından bir açıklama yapan Çiçek, toplantıda Silah Kanunu Tasarısı Taslağı’nın görüşüldüğünü söyledi.
Bu konuda iki mevzuat bulunduğunu anımsatan Çiçek, bunların ateşli silahlar ve bıçaklar hakkındaki kanun ile avda ve sporda kullanılan tüfeklerle ilgili kanun olduğunu belirterek, bunların tek mevzuat haline getirilmeye çalışıldığını ifade etti. Sebze ve Meyve Ticareti’nin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı’nın ele alındığını söyleyen Çiçek şöyle devam etti:
“Bu da bu alandaki boşluğu düzenlemek için çıkarılacak. Sebze ve meyvelerin laborotuvar ve soğuk hava tesisleri gibi bir kısım temel altyapının yeterince mevcut olmaması olmak üzere öbür taraftan da üreticinin emeğinin tam olarak karşılanmaması, tüketicinin korunması gibi çok amaçlı bir kanun tasarısıdır.”