Ankara Sanat Tiyatrosu’nda bugün ve 24 Ocak’ta Başkentliler’le buluşacak olan oyun, istismar edilen ve fuhuşa zorlanan çocukların yaşadıklarıyla baş etme sürecini konu alıyor. Çocuk istismarının çeşitli boyutlarıyla ele alındığı oyun, izleyen herkesi konu üzerine düşünmeye davet ediyor.
İstismar konusuna odaklanan Pencere bu süreçte, yaşanan şiddete bir pencere açmak yerine, baskın söylemlerden ve yargılamalardan sıyrılıp sözü, konunun öznesi olan çocuklara bırakıyor. Ayşe Bayramoğlu’nun yazdığı, Doğu Yaşar Akal’ın yönettiği Pencere’yi Lara Aysal ve Sedat Can Güvenç, Ray Performans Kolektifi’nin çabalarıyla sahneye taşıyor.
BIÇAK SIRTI BİR KONU
“Pencere” ile çocuk dünyasında yaşanan istismarı, yine onların gözüyle anlatmaya çalıştığını belirten oyunun yazarı Ayşe Bayramoğlu, “Doğru yerden anlatılmadığında, istismar edilebilecek bir konu seçtim. İstismar edilen ve fuhuşa zorlanan çocukların yaşadıklarını anlatmak çok bıçak sırtı bir durum. Aktaranı da çocuk yapınca konu daha da keskinleşiyor. Benim için en zor kısım çocuğa acımayı bırakıp, onun ne yaşadığını anlamaya çalışmak ve bu algı üzerinden olan biteni aktarmanın ajitasyondan uzak bir yolunu bulmaktı” dedi.
GÖRÜNÜR KILARAK ÇÖZÜM ÜRETMEK
Pencere’nin öncelikli hedefinin asal sorunu, muhatabına taşımak olduğunu ifade eden oyunun yönetmeni Doğu Yaşar Akal da, “Cinsel istismarla, fuhuşa zorlanan çocuklarla, aslında genel olarak çocukların karşılaştığı problemlerle uğraşan STK’lar, dernekler, siyasi oluşumlarla irtibata geçmek ve sorunu görünür kılarak çözüm üretmeye katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin çeşitli illerinde özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de turne yapacaklarını vurgulayan Akal, “Turneler için çeşitli fonlardan kaynak arama süreci yaşadık. İlk etapta bu çabalarımız olumsuz sonlaşmış gibi görünüyor ama, bizim turne yapıp Anadolu’nun doğusuna gitme isteğimiz halen geçerli. Bu amaçla arayışlarımız devam edecek” diye konuştu.
VAN’IN SORUNLARINA ÇÖZÜMLER ARADIK
Ray Performans Kolektifi’nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Akal, şunları söyledi:
“Ray, birçok farklı disiplinden kişilerin bir araya gelip, yeni üretim tarzları, yeni biçim ve içerik arayışlarının denendiği bir platform olma niyeti taşıyor. Ray’ın oluşmasındaki somut itici güç ise, 2012 yazında Lara Aysal’ın ‘Gençlik için Dönüşüm’ projesini gerçekleştirmek amacıyla hep birlikte Van’a yaptığımız tren yolculuğu. Biz bu proje çerçevesinde Ezilenlerin Tiyatrosu metoduyla Van’daki çocuklarla beraber yürüttüğümüz iki haftalık çalışmalar sonucunda, beş kısa oyun hazırlayıp Van Devlet Tiyatrosu’na ait Çadır Sahne’de seyirciyle buluştuk. Çalışmaları yürüttüğümüz çocuklar 10-12 yaşlarındaydı. Onlarla birlikte Van’ın sorunlarına çözümler aradık.”