MUHTARLARIN mahalle sakinleri için çözüm ortağı olduğunu belirten Çukurambar Mahallesi Muhtarı Mehmet İhsan Gülbudak, “Bizim bir belediye başkanı gibi yetkimiz, bütçemiz, personelimiz yok. Bir tek silahımız var, o da iletişim. İlgili birimle doğru bir şekilde iletişime geçtiğiniz zaman, işler biraz daha kolaylaşıyor” dedi.
Belediyeler hızlı çalışmalı
Belediyelerden biraz daha profesyonellik beklediklerini ifade eden Gülbudak, şunları söyledi:
“Belediye beklenecek değil, hızlı bir şekilde hizmet verilecek bir yer olmalı. Belediyelerde iletişim bölümlerinin daha hızlı ve sistemli bir şekilde çalışması gerektiğini düşünüyorum. Çankaya’nın 116 tane mahallesi var. ‘İşler niye bitmiyor?’ diye sorduğumuzda, ‘116 tane mahalle var. Hangisine yetişeceğiz?’ cevabını alıyoruz. Bu beni üzüyor.
Parklar yetersiz kalıyor
Çukurambar Mahallesi’nde, mahalleliye nefes aldıracak çok fazla yeşil alan var. Ancak parka, bahçeye, koşu parkuruna, yürüme ve bisiklet yoluna o kadar ihtiyacımız var ki, halk belli alanlarda toplanınca o parklar da yetersiz kalıyor. Mahallenin belli başlı köşelerinde irili ufaklı parklar yapılmalı. Vatandaş bir parka hücum edince, spor yapma keyfi kaçıyor.
Teoman Öztürk Parkı’nda bisiklet yolu yok. Hayvanseverler köpeklerini gezdiriyor. Onlar için de özel bir alan olmalı. Burada yürüyüş yapanlar, bisikletliler, köpeğini gezdirenler, küçük çocuklarına bisiklet kullanmayı öğreten anneler bir arada bulunuyor.
Rant merkezi olmasın
Yeşil alanlar rant merkezi haline gelsin istemiyoruz. Bir bakıyorsunuz yeşil alanın olduğu yere gökdelen dikiliyor. Bunlar, zamanında kamuya ayrılmış alanlar. Oraya anaokulu, lise, sağlık ocağı ya da park yapılması gereekiyor. Buraları gasp etmenin anlamı yok.
Asfalt yamasına değil, yeşil alanların mantıklı bir şekilde değerlendirilmesine ihtiyacımız var. Zaman zaman bütçenin yeterli olmadığı söyleniyor. Hiç olmazsa yeşil alanların temizliği ve bakımı yapılmalı.”
Çöpünü ayırmayanlar toplayıcıyı teşvik ediyor
“ÇÖP karıştıran kişiler Bütün Ankara’da çok ciddi bir kirliliğe neden oluyor. Apartman görevlisi arkadaşlarımız çöpleri düzenli bir şekilde kapının önüne koyuyor ama yarım saat içinde çöpler ortalığa saçılıyor. Dağılan çöpler, insanlarımızın sağlığını da tehdit ediyor.
Mutfakta kullanılan yağlar genellikle lavaboya dökülüyor. Bu yağlar kanalizasyona ulaşana kadar boruları tıkıyor. Çevre temizliği açısından da bu yağların lavaboya dökülmemesi gerekiyor.
Her şey çöp değildir. Çöpün yüzde 90’ı kullanılabilir. Evin bütün fertleri, pet şişe, cam, kağıt, yağ ve pilleri diğer çöplerden ayırmalı ve site görevlisine teslim etmeli. ÇEVKO’nun araçları belli günlerde gelip bu atıkları alıyor. Mahalle sakinleri çöplerdeki dağınıklıktan şikayetçiyse, bunları yapmalı. Çöpleri ayırmayarak, çöp toplayıcıları teşvik ediyorlar. Muhtarlığın önüne de bu atıklar için kutular koyduk.”