Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
'Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
"Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Ağustos 2010 Çarşamba - 03:46

Uzun süre aç kalmayın!

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin sık sık başağrısı şikayetinden yakındıkları görülür. Uyku düzenindeki değişiklikler ve sağlıklı beslenme kurallarına bağlı kalamamak şiddetli baş ağrılarının en önemli nedenini oluşturuyor.

Uzun süre aç kalmayın!

NORMAL zamanlarda baş ağrısı yaşamayanlar bile ramazanda başağrısından şikayet edebiliyor. Migreni bulunanlarda ise durum daha dayanılmaz bir hal alıyor.
Ramazanda şiddetli başağrısı, migren krizi nedeniyle nöroloji polikliniklerine ve acil servislere başvuruların arttığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Sümer, “Ramazan aylarında migren sıklığı artmaktadır. Bunun nedeni oruç tutan migren hastalarında, uzun süren açlık periyodlarının migren ataklarını tetiklemesidir. Bu nedenle migren hastaları oruç tutacaklarsa sahura kalkmaları, böylece açlık periyodunu kısaltmaları daha uygun olacaktır” dedi.

Belirli aralıklarla ortaya çıkıyor

Migrenin, belirli aralıklarla ortaya çıktığını, ışık ya da gürültü ile artış gösterdiğini belirten Sümer, şu bilgileri verdi:
“Tipik olarak migren atağı 4-72 saat sürelidir ve ağrı başladıktan 2-12 saat sonra tepe şiddetine ulaşır. Sıklıkla ağrı tek taraflıdır, zonklayıcı özellik gösterir. Migrende başağrısı yürümek ya da öne eğilmek gibi fiziksel aktiviteler ile şiddetlenir. Toplumun önemli bir kesimini etkileyen migren, iş gücü kaybına yol açan rahatsızlıkların da başında yer almaktadır. Günlük işleri engelleyecek derecede şiddetli olması, migreni diğer başağrısı tiplerinden ayırır. Migren hastalarının bir bölümünde aura olarak tanımlanan ve sıklıkla görme bozuklukları şeklinde ortaya çıkan belirtiler başağrısına öncüllük eder.

Ramazan migren ataklarını tetikliyor

Ramazan aylarında migren sıklığı artmaktadır. Bunun nedeni oruç tutan migren hastalarında, uzun süren açlık periyodlarının migren ataklarını tetiklemesidir. Bu nedenle migren hastaları oruç tutacaklarsa sahura kalkmaları, böylece açlık periyodunu kısaltmaları daha uygun olacaktır. Diğer yandan sahura kalkmanın yol açtığı uyku bölünmesi ve uyku düzenindeki değişikliklerin de migren ataklarını tetikleyebileceği bilinmelidir. Tetik faktörler açısından sorunu bireyselleştirerek ona uygun davranmak (atakları uykusuzlukla ortaya çıkan hastanın gece sahura kalkmaması gibi) akılcı olacaktır.

Kafein alımını sınırlamak önemli

Kafein alımının sınırlanması ve düzenli egzersiz de migrende atak sıklığını azaltabilir. Bu nedenle yorucu olmayan yürüyüşler yararlı olabilir. Migren ataklarında ağrı kesicilerin atağın erken dönemlerinde alınması, ağrı kontrolü açısından daha etkindir. Ancak oruç tutanlarda bu mümkün olmayacağı için ataklar şiddetli olabilir. Bu durumda loş ve gürültüsüz bir ortamda istirahat etmek ve mümkünse uyumak başağrısını yatıştıracaktır. Hekimleri tarafından, migren atak sıklığının azaltılması amacı ile koruyucu tedavi önerilen hastaların bu dönemde tedavilerini aksatmamaları önerilir. Bunların yanı sıra iftar zamanı ağır yiyeceklerden kaçınılmasının, genel sağlık açısından olduğu kadar başağrısı kontrolü açısından da önemli olduğu bilinmelidir.

Başağrısının ilacı yarım saat uyku molası

AÇ ve susuz kalmanın insan vücudunda bir takım ağrılara neden olduğunu ifade eden Sümer, “Özellikle baş ağrıları oruç tutanları ciddi şekilde etkiliyor. Ancak bu ağrılar meydana geldiğinde orucunuzu bozmadan ağrılarınızı gidermeniz mümkün. Bu noktada hastalarımıza nefes egzersizlerini ve bulunduğu ortamda sessizlik yaratıp, yarım saat uyumalarını öneriyoruz. Bir önemli nokta da migreni tetikleyen yiyeceklerden uzak durulmasıdır” dedi.

Sıvı tüketimine dikkat

GASTROENTEROLOJİ Uzmanı Dr. Ali Tüzün sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Geleneksel iftar ziyafetinin tüm vücuda ağır bir yük getireceği öne süren Dr. Ali Tüzün, iftarda yeterli sıvı tüketilmesi gerektiğini, yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınılmalı gün içinde susuzluğa, sıvı kaybına neden olmamak için fazla tuzlu ya da ağır tatlı gıdalar kesinlikle alınmamalıdır. Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce hemen yatmamak uygundur.”

Çubuk’ta renkli etkinlik

ÇUBUK Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen “Ramazan Akşamları” vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Atatürk Parkı’nda düzenlenen etkinliklerle, ramazanın Çubuk’ta dolu dolu yaşandığını belirtti. Çubuk’un son yıllarda yapılan alt yapı yatırımlarıyla daha da çok gelişip güzelleşeceğinin altını çizen Özden, ortaya çıkan başarının birlikte hareket etmenin sonucu olduğunu belirtti.
Bütün vatandaşları ramazan etkinliklerini izlemeye davet eden Özden, “Belediye olarak halkımızın ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmesi için böyle etkinlikler düzenledik” dedi.
Çubuk Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen ramazan etkinliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken programa binlerce kişi katıldı. Atatürk Parkı’nda yapılan etkinliklere katılan vatandaşlar düzenlenen etkinlikleri izleyerek keyifli anlar geçirirken, şiir sunumları ve konserlerin de yer aldığı şenlikte çocuklar arasında yapılan yarışmalar büyük ilgi gördü.

Huzurevinde iftar yemeği

ETİMESGUT Kaymakamlığı tarafından Etimesgut Belediyesi Huzurevi sakinleri için iftar programı düzenlendi.
İftara Kaymakam Recep Erkılıç, Belediye Başkanı Enver Demirel ve huzurevinde kalan yaşlılar katıldı. Demirel ve Erkılıç iftar öncesinde yaşlıların ellerini öperek hal ve hatırlarını sordular. Ezanın okunmasıyla hep birlikte iftar yapıldı.
İftar sonrası yaşlılarla birlikte koyu bir sohbete koyulan Kaymakam Erkılıç ve Başkan Demirel, yaşlıların anılarını dinlediler. Keyifli iftar sofrasında çaylarını yudumlayan yaşlılar, gençlik anılarını anlattılar. Zaman zaman duygulanan yaşlıları teselli eden yine Kaymakam Erkılıç ve Belediye Başkanı Demirel oldu.

Ramazan mahyalarla renklenir

RAMAZAN ayının gelmesiyle göze çarpan en büyük değişiklik kuşkusuz mahyalar. Türkiye dışında diğer Müslüman ülkelerde bulunmayan mahya geleneği, ramazana renk katıyor. İlk mahyanın ne zaman kurulduğu tam bilinmiyor. Bir kaynağa göre mahya, 2. Selim döneminde (1566-1574), bir diğerine göre ise 1617 yılında Sultanahmet Camisi’nde ilk kez kullanıldı. Osmanlı döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılıyor. Eskiden mahyacılık, büyük bir ustalık isteyen gerçek bir sanat dalıydı. Bu alanda yetişmiş büyük ustalar, yerlerini alacak olan çıraklara işin bütün inceliklerini öğretirlerdi. Mahya kurmak için, caminin en az iki minareli olması gerekir.

 
Sen yeterki oku!
 
Referanduma gitmeden TC no uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğru beslenme konusunda uyarı
Aşırı sacaklara denk gelen ramazan ayında beslenme ile ilgili uyarılar ...
Yasak en çok onlara yaradı
TORAKS Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Feyza Erkan, astım hastalarının, ...
Gebelik testi yetmiyor
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim ...
 
Domuz gribi sona ersede takibe devam
Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) “Domuz gribi salgınının ...
Tüp bebekte başarı için tam analiz şart
Uzmanlar tüp bebek tedavisinden olumlu sonuç alınması için çiftlere tam ...
Gözlerinizi sıcaktan koruyun
Uzmanlar aşırı sıcaklarla birlikte güneşten gelen mor ötesi ışınların, ...
 
Güneş kremi yanlış kullanılıyor
Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Fisun Mertoğlu, aşırı sıcaklarda güneş ışınlarının ...
Tıpta kadavra sıkıntısı
Anatomi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, yeni tıp fakültelerinin ...
Brugada sendromu
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İzzet Tandoğan, kalp durması sonucu ani gece ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri