Çakar, Ankara Büyükşehir Belediyesinin Güvenpark’taki binası önünde yaptığı basın açıklamasında, 2005’te ASKİ’nin ön ödemeli kartlı su sayaçları uygulamasına geçtiğini hatırlattı.
Ön ödemeli kartlı su sayaçları için abonelerden 100 TL montaj, 200 TL sayaç bedeli olmak üzere toplam 300 TL alındığını belirten Çakar, 19 Mart 2009’da açtıkları davanın ardından Ankara 5. İdare Mahkemesinin 29 Nisan 2009’da "iptali istenilen kararın tüm bentlerinin yürütmesinin durdurulmasına" karar verdiği ifade etti.
Ön ödemeli kartlı su sayaçlarına ilişkin durumun daha önce de Ankara 7. ve 11. idare mahkemeleri tarafından da tespit edildiğini dile getiren Çakar, ASKİ’nin, kararların davacıları ilgilendirdiğini ve mahkemenin ön ödemeli kartlı su sayaçlarının takılmasının iptali ve tahsil edilen paraların iade edilmesi yönünde karar vermediğini iddia ettiğine dikkati çekti. Ankara 5. İdare Mahkemesince verilen kararın "çok açık" olduğunu vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:
"Bu karar ile Ankara hudutları dahilinde, ön ödemeli kartlı su sayacı tartışması sona ermiştir. Bir diğer deyişle bu haksız uygulama, Ankara için geri dönülmemek üzere tamamen iptal edilmiştir. ASKİ, mahkeme kararının gerekçesi ile bağlıdır. Bu kararın arkasından dolanılmak suretiyle aşılması girişimlerine, THD’ce izin verilmeyecektir. Derneğimiz bu haksız uygulamanın sona erdiğinin Ankaralılara duyurulması onurunu taşımaktadır.
5. İdare Mahkemesi kararı ile bu uygulama sona ermiştir. Derneğimizce, ASKİ’ye başvuru için dilekçe örnekleri hazırlanmıştır. Tüketicilerimiz, bu dilekçe örneklerini doldurarak ASKİ’ye verebilir ve kartlı su sayaçları yerine mekanik su sayaçlarının geri takılmasını, sayaç ve montaj bedeli olarak fazladan tahsil edilen paraların faizi ile iade edilmesini isteyebilirler. Ankara’da bugün 250 bin dolayında aboneye zorunlu olarak kartlı su sayacı kullandırılmaktadır. ASKİ’nin abonelerden fazladan aldığı bedel 60 milyon TL’dir.