CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Atatürk OSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, OSBDER Denetleme Kurulu Üyesi ve Dudullu OSB Başkanı Murat Önay, Bursa Demirtaş OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kaplan, Ankara Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Şevki Ogan ve OSBDER Koordinatörü Özgü Özkütük’ten oluşan heyeti kabul etti.
OSB’ler özel teşvikten pay alamıyor
OSB’ler ve dernek hakkında kısa bir bilgi veren OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, “Devletten büyük destekler alarak yatırım yapan sanayi kuruluşları, son 10 yılda devletin üretim ve sanayi politikalarının değişmesi sonucu üretimden hızla uzaklaşırken, AVM merkezleri yatırımları ve hizmet sektörüne kaydılar. Yani ticaret üretimin önüne geçti. Devletlerin gücü üretim ve sanayi gücüyle ölçülür” dedi. Tuncay, “Organize sanayi bölgelerinde yaklaşık 1 milyon insan çalışıyor. Atıl bekleyen yüzde 50’lik kısım da tamamlansa ilave 500 bin istihdam sağlama imkanı var. Ancak OSB’lere destek ve teşvikler büyük ölçüde kaldırıldı. OSB’lere yatırım yapmanın cazibesi kalmadı” dedi. Tuncay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel teşvikler çıkarılıyor ama OSB’ler pay alamıyor. Son açıklanan teşviğin yüzde 70’i gelişmiş bölgelere aktı. OSB modelinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor. Eğer bunu yaparsak daha sağlıklı bir sanayileşmeyi gerçekleştirmiş oluruz.”
İhracatın yüzde 90’ı 13 ilden yapılıyor
TÜRKİYE’nin 53 milyar 345.7 milyon doları bulan 6 aylık ihracatının yüzde 90’ını 13 il gerçekleştirdi. İstanbul 24 milyar 601.6 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 46.1’ini karşıladı. Ankara’nın yanı sıra ihracatı 1 milyar doları aşan iller 2010 yılının ilk yarısında 7’ye ulaştı. 6 aylık dönemde ihracatı 500 milyon doların üzerine çıkan il sayısı ise 13’ü buldu. Türkiye İhracatçılar Merkezi’nin (TİM) verilerine göre 2010 yılının ilk 6 ayında ihracat geçen yıla göre yüzde 21.6 artışla 43.9 milyar dolardan 53.3 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde 13 ilin gerçekleştirdiği ihracat, 48 milyar 294 milyon dolarla toplam ihracatın yüzde 90’ını oluşturdu. 6 aylık dönemde 500 milyon doların üzerinde en çok ihracat yapan iller sırasıyla Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Mersin ve Sakarya oldu.
Kar olarak çok küçük bir kısım kalıyor
OSBDER Yönetim Kurulu Üyesi Atatürk OSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, üretimin yetmediğini, Türkiye’de artık markalaşmaya gidilmesi gerektiğini belirterek, devletin artık teşvik ve desteklerini bu yöne kaydırması gerektiğini söyledi.
Alarm verici
Bursa Demirtaş OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kaplan ise mesleki ve teknik eğitime önem verilmesini isterken Dudulu OSB Başkanı Murat Önay, ihracat ve ithalat arasındaki çarpık ilişkiye dikkat çekti. Önay, beyaz eşya sektöründe yerli malı oranının yüzde 45’e kadar düştüğünü ifade ederek, bunun alarm verici olduğuna işaret etti. Kılıçdaroğlu, “Bize kar olarak çok küçük bir kısım kalıyor. İthalat yüksek olunca ihracattan elde ettiğimiz gelirden bir şey kalmıyor. İhracatın sağlıklı olmadığını söyleyebiliriz. Sanayinin üretmesi lazım. Seramik, fayans ustasının eğitilmesi lazım. Eğer üreten Türkiye olmazsak durumumuz çok kötü” dedi.