ANKARA / Yaz aylarının en sıcak dönemlerine denk gelen Ramazan ayında sağlık problemlerinin yaşanmaması için bol su tüketme ve doğru beslenme önerisinde bulunan beslenme uzmanları, metabolizmanın yavaşlamaması ve şişlanmamak için sahur yapmanın önemine dikkat çekti.
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarından uyku düzenimize kadar hayatın rutinlerinde pek çok değişiklikler yaşandığını ifade ederek, “Ramazan’da beslenme şekli ve yemek saatlerinin değişmesi, sınırlı sürede çok yemek yenmesi hareket azlığı gibi nedenler elbette ağırlık kazanmayı kolaylaştırır” diye konuştu.
40 DAKİKA SONRA YATILMALI
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu bu nedenle mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurgulayan Şanlıer, şöyle devam etti:
“Sahur oruç tutan biri için iftardan sonra en önemli ana öğünü olmalıdır. Sahura kalkmamak gün boyu kan şekerinizin dibe vurmasına ve metabolizmanızın yavaşlayarak zihinsel ve bedensel performansınızın iyice azalmasına, yenilen yemeklerin yağa dönüşmesinin artmasına dolayısıyla şişmanlamaya neden olur. Sahurda ve iftarda yemek yer yemez yatılmamalı, yemek yedikten en az 40 dakika sonra yatılmasına dikkat edilmelidir.”ANKARA /