ANKARA / Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yer alan Ziraat Fakültesi Müze ve Kültürevi, Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e birçok ziraat aletine ve projesine ev sahipliği yapıyor. Prof. Dr. Cemalettin Yaşar Çiftçi ve Servet Sarıaslan’ın kurduğu müzede yer alan eserler arasında Anıtkabir’in orijinal peyzaj projesi de bulunuyor. Anıtkabir peyzaj projesinin müzenin en önemli eserleri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Çiftçi, şu bilgileri verdi:
SADRİ ARAN HAZIRLADI
“1941’de Anıtkabir Proje Yarışması sonuçlandıktan sonra inşaat çalışmaları sürerken 1945’de de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Sadri Aran, peyzaj projesini çizdi. Yaklaşık 750 bin metrekarelik bir yerleşim alanına sahip Anıtkabir’in çevresine ilişkin peyzaj planlamasına bu proje doğrultusunda 1946 yılında başlandı. 110 cm’ye 2 metre ölçülerinde olan bu projenin orijinali ise şu anda müzemizde sergileniyor.”
24 ÜLKEDEN YÜZLERCE AĞAÇ
Atatürk’ün kabrini 24 ülkeden 68 yıl önce gönderilen çeşitli türlerdeki yüzlerce ağaç süslüyor. Anıtkabir’in peyzajı için 68 yıl önce başta ABD, İngiltere, Fransa, Almanya olmak üzere 24 ülkeden gönderilen çeşitli türlerdeki yüzlerce fidan, ormana dönüştü. Anıtkabir’in inşaatı devam ederken toprak kaymasını önlemek ve çevresinde yeşil bir kuşak oluşturmak amacıyla ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Peyzaj çalışmasına 1946 yılında başlanan Anıtkabir’de, Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ özdeyişinden yola çıkılarak çeşitli yabancı ülkelerden ve Türkiye’nin bazı bölgelerinden getirilen fidanlarla ‘Barış Parkı’ oluşturulması planlandı. Bu çerçevede başta ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsrail, Yunanistan olmak üzere 24 ülkeden çeşitli türlerde fidanlar hediye edildi.ANKARA /