Geri kalan altı OSB’den üçü ASKİ’yle ortak çalışma yaparken, üçü ise ASKİ’nin arıtma tesislerini entegre kullanıyor. Başkent'te hizmet veren 10 Organize Sanayi Bölgesi’nden dört tanesinin atık su tesisi olmadığı, üç tanesinde ASKİ’yle ortak çalışma yapıldığı, diğer üç tanesinin de ASKİ’nin arıtma tesisini kullandığı ortaya çıktı.
TBMM’ye verdiği soru önergesini yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verdiği bilgilerin ‘utanç verici’ olduğunu savunan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, “Dünyanın en büyük 17’inci ekonomisi olmakla övünen bir ülkenin başkenti için bu tablo utanç verici. Sanayi özel arıtma isteyen bir sektördür. Toprağı ve suyu kirlettiğimizde bunun geri dönüşü olmaz” dedi.
Nazlıaka şunları söyledi:
“Sincan OSB, ASKİ’ye ait atık su arıtma tesisleri kullanıyor, diğer OSB’lerde ise arıtma tesisi bulunuyor. Ortak arıtma konusunda da bir ilerleme sağlanamamış. Dünyanın en büyük 17’inci ekonomisi olmakla övünen bir ülkenin başkenti için bu tablo utanç verici. Sanayi özel arıtma isteyen bir sektör. Toprağı ve suyu kirlettiğimizde bunun geri dönüşü olmaz.
Örnek alalım felaket yaşamayalım
Ankara’da sicil almış on tane Organize Sanayi Bölgesi bulunmuyor. Bunlardan yedisi henüz tamamlanmadı. Maalesef OSTİM ve İvedik dışındaki tüm OSB’lerimizde doluluk oranları çok düşük. Bir taraftan da yapımı devam eden OSB’ler var. Durum böyleyken kentin başka yerlerinde sanayi yapılanmasına izin verilmesi sanayinin tarım alanlarında ve şehrin içinde yapılanmasına yol açıyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri sanayi planlamasını, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile eşgüdüm halinde yapmalı. Aksi takdirde bugün Ergene havzasında yaşanan felaket gelecekte Ankara’da da yaşanabilir.
Tanzaya'da olmaz
Temelli Organize Sanayi Bölgeleri Havzası’ndaki OSB’lerimizin bağlantı yolları yok. OSB’lerimizin ulaşımı köy yollarından sağlanıyor. Temelli Organize Sanayi Bölgeleri Havzası’nda 100’e yakın fabrikada üretim yapılıyor. 1200’e yakın fabrikanın üretime geçmesi bekleniyor. 25 bin konutluk gecekondu önleme bölgesi bulunuyor. Ancak bu bölgeye halen içme ve kullanma suyu götürülmemiş, kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri yapılmamış. Bu manzara Tanzanya’da yoktur. Oysa ki Temelli-Polatlı güzergahına metronun götürülmesi bu bölgeyi ülkemizin çok önemli sanayi merkezlerinden biri yapacak.”
Protokol ne oldu
Büyükşehir Belediyesi ile OSB’ler arasında büyük bir törenle bir protokol imzalandığını hatırlatan Nazlıaka sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi OSB’lerin asfalt, altyapı, kaldırım, ağaçlandırma ve itfaiye gibi hizmetleri ücretsiz vereceğini duyurmuştu. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar sadece OSTİM OSB’nin asfalt ve itfaiye ihtiyacını karşıladı. Görünürde verilen başka hizmet yok, eğer varsa ASO’da yapılacak bir toplantı ile bu çalışmalar kamuoyu ile paylaşmalı. Bu hem ASO’nun hem de Büyükşehir Belediyesinin Ankara’ya karşı sorumluluğudur” diye konuştu.