Ankara Tabip Odası (ATO), son dönemlerde doktorlara yönelik şiddet ve baskı olaylarının artmasının nedenlerini araştırdı. Bu kapsamda bir anket çalışması yapan ATO, ilginç sonuçlara ulaştı.
Kamu ve özel okullarda görev yapan 800 hekimin yer aldığı ankette, doktorların yüzde 91’i çalışma hayatları boyunca en az bir defa sözlü, yüzde 26’sı da en az bir defa fiziksek şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Araştırma sonucunda, fiziki şiddette bulunan saldırganların yüzde 18’inin, “üniversite mezunu” olması dikkat çekti.
ORTAK HAREKET EDİLMELİ
Araştırma kapsamında, fiziki şiddetin yalnızca sağlık bakanlığı’nın girişimleriyle önlenemeyeceğini kaydeden hekimlerin yüzde 99’u, sağlıkta şiddetin azaltılması için Türk Tabipler Birliği, hasta dernekleri, sendikalar ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.
HIZLI ADIM ATILMALI
Ankara Tabip Odası, hekimlerle yapılan araştırmaların Türk Tabipler Birliği’nin verileriyle ve söyledikleriyle birebir uyduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın hızlı bir şekilde adım atmasını ve TCK’ya “Dr. Ersin Arslan Sağlıkta Şiddeti Önleme Maddesi”ni eklemesini istedi.
SİYASİ BEYANLAR ETKİLİ OLUYOR
Yapılan ankette, hekimlerin yüzde 98’i siyasilerin, hekimlerin halkın gözündeki saygınlığını azaltan beyanlarının, hekime yönelik şiddeti artırdığını düşünüyor. Hekimler, performansa dayalı ödeme sistemi, aşırı hasta yükü, hastaların yüksek beklentisini, katkı, katılım, reçete, randevu, yeşil alan gibi uygulamalarının da insanları sağlık çalışanlarına karşı şiddete yönelttiğini belirtiyor.