ODTÜ’nün 1961-1969 yılları arasında rektörlük görevini yürüten eski Maliye Bakanı Mustafa Kemal Kurdaş, 91 yaşında hayatını kaybetti. Mustafa Kemal Kurdaş’ın cenazesi bugün İstanbul Teşvikiye Camii’nde cuma namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
ODTÜ denince akla ilk gelen isimlerden olan Kurdaş’ın, henüz binası bile olmayan ODTÜ’de rektörlük görevine geldiğinde ilk icraatı, o günlerde tek bir ahlat ağacının bulunduğu kampüs alanında, bugün 35 milyon ağacın bulunduğu bir orman oluşturma hamlesi oldu.
Kurdaş’ın gelişmesinde üstün hizmetleri olan ODTÜ, bugün yüzlerce öğretim üyesi ve binlerce öğrencisi ile dünya üniversiteleri arasından adından söz ettiriyor. Kemal Kurdaş’ın ODTÜ rektörlüğü yaptığı yıllarda ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde Şehir Planlama Bölümü’nde öğrenci olan ODTÜ’nün bugünkü Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Kemal Kurdaş hakkında söylenecek çok söz bulunduğunu ifade etti.
ODTÜ çizgisinin mimarıydı
Kurdaş’ın bir dünya üniversitesi kurmak için yola çıktığını, dünya ölçeğinde başarılı akademisyenleri üniversiteye çekmeyi amaçladığını belirten Acar, şöyle konuştu:
“ODTÜ’nün son 55 yılında yakaladığı çizginin en önemli mimarının Kurdaş olduğunu söyleyebilirim. Tüm kurumlar, devlerin sırtında yükselir, ODTÜ’yü yükselten isimlerin başında da Kemal Kurdaş gelir. Türkiye’nin çalkantılı yıllarında rektörlük yaptı. Üniversiteyi hep koruyan ve bu dönemde bile üniversiteyi ileri taşımaya çalıştı. Ayrıldıktan sonra bile ODTÜ sevdalısı olmaktan vazgeçmedi. Her zaman ODTÜ deyince gözleri parladı. ODTÜ ormanını hayata geçiren kişi de O’dur.”
Telefonda da ODTÜ’yü sordu
Prof. Dr. Acar, Kemal Kurdaş’la en son bir ay önce telefonda konuştuğunu aktararak, “Hala ODTÜ’den bahsetti, öğrencileri sordu, ağaçları sordu. Yeni akademik programları sordu. Çok istisnai bir insandı” diye konuştu. Kurdaş’ın Türkiye’de olup bitenleri de hep düşünen ve tartışan bir isim olduğunu dile getiren Acar, özellikle ekonomik anlamda alınan kararları yakından takip ettiğini söyledi.