ANKARA / CHP grubunun Meclisi’e sunduğu, ‘Cemevlerinin tespit edilerek, camiler gibi su ve atık su ücretlerinden muaf tutulması, belediyenin bakım, onarım ve temizlik hizmetlerinden faydalandırılması konusunda karar alınması’ önergesine karşılık Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’nun hazırladığı rapora, CHP’li meclis üyeleri tepki gösterdi.
Konuyla ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Mehmet Emin Tırpancı, “Ben zannediyordum ki bu konuları Türkiye aştı. Ancak komisyon raporunu okuduğumda hala aşamayan arkadaşlarımızın olduğunu gördüm. Komisyonumuz sanki fetva yayınlar gibi bir rapor hazırlamış. Bu raporu geri çekebiliriz” dedi.
‘SİZİN DİNİNİZ NEDİR’ SORUSU
CHP’li Tırpancı’nın ardından kürsüye gelen Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı Süleyman Karacan, iç hukukta cemevlerinin ibadethane statüsünde sayılmadığını belirterek, “Cemevleri ibadethane değildir, caminin muadili değildir, caminin eşiti değildir. Madem cemevi ibadethane ise bu ibadethanenin bir dini olması gerekir. Havra da ibadet yapanlar Musevilerdir, kilisede ibadet yapanlar da Hristiyanlardır. Dördüncü bir ibadethane olarak cemevini bunların yanına koyduğumuzda arkasından şu soru gelir; arkadaş sizin dininiz nedir? Siz İslamiyetin içinde misiniz dışında mısınız?” diye konuştu.
‘BURASI DİYANET İŞLERİ DEĞİL’
Karacan’ın sözleri üzerine CHP sıralarından tepki yükselirken bazı CHP’li meclis üyeleri, “Yarın hükümetiniz bu konuda gerekli çalışmayı yapar ve ibadethane olarak kabul ederse bu sözlerinizin bir anlamı olacak mı?” sorusunu yöneltti. Söz alan CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, “Alevilerin nasıl ibadet yapacağına komisyon başkanı mı karar verecek. Komisyon raporu olumsuz olabilir, reddedilebilir. Ama bu raporun düzeltilmesi lazım. Burası Diyanet İşleri Başkanlığı değildir. Süleyman Bey, Diyanet İşleri görevlisi gibi fetva okuyor. Bu raporu geri çekelim, düzeltsinler ve geri getirsinler” dedi.
CHP Grubu’nun itirazları üzerine komisyon raporunun yeniden görüşülmesi ve düzeltilmesi oy birliği ile kabul edildi.
İŞTE TARTIŞMA YARATAN RAPOR
Büyükşehir Belediye Meclisi Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’nun hazırladığı raporda şu ifadelere eyr verildi:
“Belirtilen mevzuat ve içtihatlar çerçevesinde yapılan incelemelerde, Cem evlerinin ibadethane statüsünde olmadıkları, camilerin alternatifi ve muadili de olmadıkları, ibadet edilen yer anlamındaki mabedin, İslam inancına göre tek ve bunun da cami olduğu, bir dinin iki ayrı mabedinin olmayacağı, bir kısım sosyal, kültürel faaliyetlerin ve dini ayinlerin yapıldığı Cemevlerini İbadethane (mabed) olarak kabul etmenin, müdavimlerini de İslam inancının dışında olduklarının kabulü sonucunu doğuracağı..”ANKARA /