Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>SİYASET
14 Ocak 2015 Çarşamba - 10:29

Asfalt bedeline faizsiz erteleme

ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, kentlilere tebliğ edilen ‘asfalt katılım bedeli’ ödemelerinin, peşinde 1 yıl, taksitte 5 yıl faizsiz ertelenmesi kararı alındı. Tahakkuk edilen asfalt bedelleriyle ilgili iptal kararının TBMM’deki yasa değişikliğiyle yapılabileceğini belirten Başkan

Asfalt bedeline faizsiz erteleme

ANKARA / Ankara’da, son aylarda en çok konuşulan ve siyasiler arasında tartışma konusu olan ‘asfalt katılım bedeli’, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki akşamki oturumunun, ilk gündem maddesi oldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ’in başkanlık ettiği Meclis’te, Başkentlilerin bir süredir şikayet ettiği yüksek meğlağdaki asfalt katılım bedelleriyle ilgili hazırlanan başkanlık yazısı gündeme getirildi.
Asfalt katılım bedeliyle ilgili TBMM ’de yasa değişikliği hazırlığı olduğuna dikkat çekilen başkanlık yazısında, yaşanabilecek değişikliklerin Beşkintlileri etkilememesi amacıyla, şimdiye kadar tahakkuk edilen asfalt bedellerinin peşin ödemelerde 1 yıl, taksitli ödemelerde ise 5 yıl ertelenmesine yer verildi. Başkanlık yazısında ayrıca, ‘Ocak 2015 tarihinden itibaren yapılacak asfalt çalışmalarından katılım bedeli alınmaması’ yönünde teklif de yer aldı. 
Meclis’te okunan başkanlık yazısı, oy birliği ile kabul edildi.

YÜZDE 25 İNDİRİM HAKKI GEÇERLİ

Ankara Hürriyet’e alınan kararla ilgili açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Biz de vatandaşımız gibi bu paranın alınmamasını istiyoruz, yetkimiz bu kadar. Şimdi, geriye dönük ödeme yapanların paralarını almaları ya da tebliğin yapıldığı vatandaşlardan asfalt parası alınmaması için TBMM’den kanun çıkması gerekli. Bu yüzden 1 yıl içinde olabilecek kanun değişme ihtimaline karşın, böyle bir erteleme kararı aldık. Eğer iptal olmazsa 1 yıl sonra da yine peşin ödemede yüzde 25 indirim uygulanacak” diye konuştu.

ERTELEMEDEN FAİZ  ALINMAYACAK

Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’nin hazırladığı ve Başkan Gökçek’in ‘olur imzası’nın bulunduğu başkanlık yazısında şu ifadelere yer verildi: 
“TBMM’de yapılması planlanan kanun değişikliği hazırlığı dolayısıyla belediyemizce yürütülmekte olan asfalt katılım paylarının 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 93. madde hükümlerine göre ödemesinin ertelenmesi amacıyla peşin ödemelerin bir yıl, taksitle ödemelerin beş yıla kadar ertelenmesine, erteleme dolayısıyla faiz alınmamasına, alınan kararın Bakanlar Kurulu’na sunulmasına, ayrıca belediyemizce Ocak 2015 tarihinden sonra yapılacak olan asfalt çalışmaları dolayısıyla katılım bedeli alınmaması hususunda karar verilmek üzere yazımızın Belediye Meclisi’ne havalesini olurlarınıza arz ederim.”

CHP’NİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki asfalt bedeli görüşmeleri sırasında zaman zaman kısa süreli tartışmalar da yaşandı. CHP Grubu, tahakkuk edilen borçların iptalini ve tahsil edilenlerin iadesini isteyen bir önergenin, Meclis gündemine alınmasını istedi. Ancak önerge, oy çokluğu ile reddedildi. CHP Grubu’nun eleştirisi üzerine Başkan Gökçek, tahakkuk edilen bedelleri almama yönünde alınacak bir kararın yasal olmayacağını ifade ederek, “Çünkü bu direkt olarak belediyenin kasasına girmiş maktu para olarak, belediye geliri olarak gözüküyor. Bizim belediye gelirlerini kanuni bir dayanak olmadan iptal etme şansımız yok. Ödeyen bir kişinin daha sonra ne olup olmayacağı ileride bir kanun çıkarsa onu da parlamento düzenler. Diğerleri de ödemeyecek diye bir şey yok sadece ertelemiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
 
MHP’DEN BALIKESİR ÖRNEĞİ

MHP Grup Başkanvekili Ramazan Şimşek, asfalt katılım bedelleri hakkında Balıkesir örneğini vererek, “Asfalt katılım payları vatandaşlardan tahsil edilmemiş, kanun uygulanmamıştır. Asfalt katılım paylarının tahsil edilmediği ve daha önce tahsil edilen meblağların da iade edildiği, dolayısıyla belediyenin zarara uğratıldığı iddiasıyla dönemin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı İsmail Ok ve yardımcıları hakkında soruşturma açılmasına karar verilmiştir. Ancak yüksek yargı soruşturma açılmasını iptal etmiştir. Yüksek idari yargı hükmün vatandaş lehine olarak uygulanmamasına kapı açmıştır” ifadelerini kullandı. Gökçek ise, bu kararın emsal bir karar olmadığını belirterek, “Yargıda aynı konuda çok değişik kararlar çıkıyor. Yarın İçişleri Bakanlığı müfettişleri benim personelime belediye başkanlığına ve meclise zimmet çıkartırsa bunun cevabını kim verecek” dedi.

YAŞAR, ÖNERİDE BULUNDU

EMLAK VERGİSİ İÇERİSİNDE DEĞERLENDİRİLSİN

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da asfalt katılım bedelleri tartışmalarında söz alarak, şunları söyledi:
“Tahakkuk eden bir alacağı bu Meclis’in kaldırması mümkün değildir. Bunu ancak Bakanlar Kurulu ve TBMM kaldırır. Bütün belediyeler mali bir sıkıntının içerisinde, vatandaş da fazla vergiden şikayetçi. Onun için bu asfalt paralarının alınması yerine emlak vergisi içerinde değerlendirilsin. Vergiyi vatandaş bir sefere mahsus olarak mutahap olsun. Bunun yasal olarak TBMM’de kulisi yapılırsa hem bundan sonraki asfalt paralarının alınmaması hem de belediyelerin de kaynaklarının da kurutulmaması sağlanabilir.”

Başkentlilerin ellerine ulaşan, 750 TL ile 8 bin TL arasında değişen asfalt bedeliyle ilgili son sözü ise TBMM söyleyecek.ANKARA / 

 
Varoluşu tehdit olarak algılanan kadının hikayesi
 
Metroda çile anonsu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çetinkaya’dan Gökçek’e asfalt yanıtı
ANKARA GAZETESİ / Başkent’te, vatandaşlardan istenen yüksek meblağdaki ...
Erdoğdu’yla Gökçek yine karşı karşıya
ANKARA GAZETESİ / Ankara’daki paralı otoparklar nedeniyle daha önce de ...
Asfalt parasını kullanan ödesin
ANKARA GAZETESİ /Belediyelerin topladığı asfalt parasıyla ilgili yeni ...
 
Fatih Çetinkaya Büyükşehir’i eleştirdi
ANKARA GAZETESİ / Ankara’nın Türkiye’nin en pahalı suyunu kullandığını ...
Entel dünyadan halkın dünyasına
ANKARA GAZETESİ / Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar yaklaşan genel ...
CHP’de 10 istifa
ANKARA GAZETESİ / 2015 Genel Seçimlerinde milletvekili aday adayı olacak ...
 
Kuyumcular planı sevdi
ANKARA GAZETESİ / Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı ...
Karşılıklı suç duyurusu
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile CHP Ankara ...
Ankara - Moskova işbirliği yapacak
ANKARA GAZETESİ / Rusya'nın başkenti Moskova'da temaslarda bulunan Büyükşehir ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri