ANKARA / Kurban Bayramı’na iki hafta kala, Başkent’teki kurbanlık hayvan pazarlarındaki hareketlilik arttı. Hem çevre illerden, hem de doğu illerinden gelen kurbanlık satıcıları, kurulan çadırlarda müşterilerini beklemeye başladı. Küçükbaşların 400 ila 700 TL, büyükbaşların ise 2 bin 500 ila 7 bin TL arasında fiyatlandırıldığını ifade eden kurbanlık satıcıları, önümüzdeki haftadan itibaren pazarlardaki hareketliliğin artacağını belirtti.
VAKIF VE YURTLAR KAZANIYOR
Üreticilerin, bağış toplayan yurt ve vakıflar nedeniyle para kazanamadığını savunan kurbanlık satıcıları, şöyle konuştu:
“Biz onların yanında çerez gibi kalıyoruz. Vakıf ve yurtlar anlaşmalı oldukları besicilerle çalışıyor, bu yüzde koskoca hayvan pazarının neredeyse yüzde 10’u iş yapıyor. Bu işin kârını aracılık yapan kurumlar yiyor, gerçek üretici ise kazanamıyor. Böyle giderse 3-5 sene içinde besiciler işi bırakacak.”
BÜYÜKBAŞTA ARTIŞ VAR
Büyükbaş hayvanlarda geçen yıla göre yüzde 20 artış olduğunun altını çizen besiciler, “Geçen yıl bir torba yem 30 liraydı, bu sene 48 lira oldu. Yem fiyatlarındaki artış, az da olsa büyükbaş fiyatlarını etkiledi” dedi.
ÇADIRLAR KARABORSADA
Kurbanlık hayvan satıcıları, Ankara’daki tüm hayvan pazarlarındaki çadır kiralarının pahalı olmasından yakındı. Birçok kişinin kurban bayramından önce pazarlarda yer aldığını ve daha sonra fahiş fiyatlarla besicilere kiraladığını savunan kurbanlık satıcıları, “Kurban Bayramı’ndan önce 2 bin 600 liraya kiraladıkları yeri şimdi 3 bin 600 liraya veriyorlar. Çadırlar karaborsaya düştü” dedi.
HAYVANI KENDİNİZ SEÇİN
Besiciler, kurbanlık alacak vatandaşlara da önemli tavsiyelerde bulundu. Kurbanlıklarını kendilerinin satın alıp kendilerinin kestirmesi gerektiğini savunan satıcılar, “Vakıf ya da yurtları aracı etmeyip, kendileri yapsınlar. Beğendikleri hayvanı, kendileri kestirsin. Bu sayede kurbanlık satıcıları da kazansın” diye konuştu.
KULAK KÜPESİNE DİKKAT
Ankara İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, Başkent’te şu anda 96 bin büyükbaş, 150 bin de küçükbaş hayvan bulunduğunu dile getirerek, “Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte bu sayı daha da artacaktır” dedi. Her ilçede 1, merkez de ise 3 ekiple birlikte kurbanlık pazarları ve satış yerlerinde denetimlere devam edildiğini belirten Temel, kurbanlık alacak vatandaşlara, şu tavsiyelerde bulundu: “Hayvanlarda kulak küpesi olup olmadığına dikkat etsinler. Çok yaşlı ya da çok genç hayvanlar satın alınmasın, kurbanlığın en az 2 yaşında olması gerekir. İl dışından gelen hayvanlarda veteriner sağlık raporlarına, ilçelerden gelen hayvanlarda ise pasaport ve kimliklere dikkat edilmeli.”ANKARA /