Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kuduz hastalığını engellemek amacıyla, “Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü” genelgesi yayınladı.
Buna göre, sahipsiz köpekler kısırlaştırılarak üremeleri engellenecek. Bu köpeklerin yaşam ortamlarını oluşturan çöpler, 81 ilde konteynerlere alınacak ya da etrafı çevrilecek.
KOLLUK KUVVETİ DESTEĞİ
Pilot uygulaması Başkent’ten başlayacak genelgeye göre, kuduz hastalığından şüphe edilen hayvanlar için müşahede yeri bulunmayan yerel yönetimler, en kısa sürede yeterli kapasite ve donanıma sahip müşahede yeri oluşturacak. Kuduz riskli sahipsiz hayvanların toplanması ve müşahede yerine taşınması sırasında da kolluk kuvvetlerinden ve hayvanları koruma ile uğraşan sivil toplum kuruluşlarından destek alınacak.
REHABİLİTE EDİLECEK
Sahipsiz köpekler kısırlaştırılarak üremeleri engellenecek. Bu köpeklerin yaşam ortamlarını oluşturan çöpler 81 ilde konteynerlere alınarak ya da etrafı çevrilerek rehabilite edilecek. Serbest veteriner hekimlerle, gönüllü kuruluşların yaptığı aşılamaların takibi yapılarak, aşılı hayvanların tanımlanması için yerel yönetimler ve mahalli idareler nezdinde girişimde bulunulacak.
ISIRIK VAKALARINA TAKİP
Çevredeki tüm şüpheli ısırık vakaları dikkatle takip edilecek. Tüm şüpheli vakalarda gerekli marazi madde alınacak, en seri şekilde soğuk zincirle ilgili laboratuvara gönderilecek ve hastalık çıkması halinde hastalığın nereden kaynaklandığı araştırılacak. Ölü olarak bulunan tilki, kurt, çakal gibi yabani hayvanların il ya da ilçe müdürlüklerine getirilecek.
LABORATUVAR ONAYI
Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelere köpek, kedi ve gelincikleriyle birlikte seyahat etmek isteyen kişiler beraberlerinde bulunan hayvanlarının, muhtemel hareket tarihlerinden üç ay öncesine kadar AB tarafından belirlenmiş laboratuvarlardan onay alarak hayvanlarında kuduz bulunmadığını kanıtlayacak.