Bu araçların yaklaşık 130 bin adedinin operasyonel kiralamada, 30 bin adedinin de günlük kiralamada kullanıldığını ifade eden Erdem, bunlara ek olarak kamuda da kiralık olarak 20 bin civarında araç olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
Araç filolarının satın alma yerine kiralanmasının giderek artan bir alışkanlık haline geldiğini ifade eden Erdem, bunun sonucu olarak sektörün her yıl ciddi bir reel büyüme yaşadığını söyledi. Sektörün 2009 yılındaki ekonomik krizden önemli yara aldığını ve yüzde 10’un üzerinde bir küçülme yaşadığını kaydeden Erdem, ticari araçların kiralanmasının yasaklanmasının da 2010 yılında sektör aleyhine önemli bir etki yarattığını anlattı. Söz konusu yasaklama nedeniyle yaklaşık 10 bine yakın ticari aracın sektör dışında çıktığına işaret eden Erdem, “Ticari araçlar artık ancak öz mal ise kullanılabilmektedir. Bu durum firma sahiplerinin ana faaliyet konularına yatıracakları sermayeyi araç teminine ayırmalarına yol açmaktadır” dedi.
Her yıl Türkiye’de satılan binek araçların ortalama yüzde 15’inin kiralama şirketleri tarafından satın alındığını ifade eden Erdem, “Geçen yıl satılan 509 bin binek aracın yaklaşık 80 bini, oto kiralama sektörünce satın alındı. Bu yıl oto kiralama sektörü tarafından 100 bin araç satın alınması öngörülmektedir. Sektörün beklentisi birkaç yıl içinde satılan her 4 araçtan birini kiralama şirketlerinin alacağı yönünde” dedi.