ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi hasat başlangıcını üniversiteye bağlı dört çiflikten biri olan Haymana Araştırma ve Uygulama Çifliği’nde yapılan organizasyonla kutladı. Her yıl düzenli olarak yapılan Hasat Bayramı kapsamında öğrenciler, Çiftlik ve üniversite çalışanları ve bölge çiftçisi bir araya geldi. Halk oyunları ekibinin kısa bir gösteri yaptığı kutlamalarda misafirlere çiftlik ürünlerinden yapılan yemekler servis edildi.
Yüksek verimli tohumlar
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Cemal Taluğ yaptığı konuşmada, “Bu çiftlikte çok emek var. 1983 yılından bu yana topluma hizmet bakımından çok büyük işler yapıldı. Bu işletmede üretilen yüksek verimli tohumlar ve fidanlar bölge çiftçileri ile paylaşıldı. İlerleyen yıllarda daha çok çiftçinin bizimle halay çekebilmesi için stratejik bir plan dahilinde daha fazla çalışmalıyız. Çiftçi örgütleri ile daha çok iletişim kurmalıyız” dedi.
Emekler üretimle taçlandı
Ankara ve Türkiye için büyük işler yaptıklarını dile getiren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ahmet Çolak ise, “Bu bayram bir üretim yılı sonunda yapılan çalışmalarımızı ve emeklerimizi üretime dönüştürmemizin tacıdır. Ülkemizdeki birinci bilim ve üretim alanı şüphesiz tarımdır. Bizler bu sorumlulukla 20 bin mezun verdik. Bu günün bereketi saygı değer bir birikimden gelmektedir” dedi.
Bezostaya yükünü biz çekiyoruz
Türkiye’de bezostaya (Ekmeklik buğday tohumu)üretiminin yüzde 16’lık bölümünün bu çiftlikte üretildiğini belirten Çolak, “Haymana Ovası gibi zorlu bir arazide kuru tarım yapıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi bizden aldığı yüksek kaliteli tohumlardan orjinal-1 ve orjinal-2 buğdaylarını üretiyor. Üniversitemizin ürettiği meyve suları da yine çiftliğimiz bünyesinde bulunan meyve bahçelerinden elde edilen ürünlerle üretiliyor. Ayrıca yakın bir zamanda Mersin Balığı çiftliği ile ülkemizde üretimi az olan siyah havyar üretimine başlayacağız” dedi.