ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen Yeni Fikirler, Yeni İşler Yarışması’nda (YFYİ) dereceye giren genç girişimciler projelerini tanıttı. ODTÜ Teknokent’te şirket kuran genç mühendisler Ar-Ge ürünlerini, gazetecilere anlattı. ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batu, ODTÜ Teknokent ekosistemini anlatırken, birçok üniversiteye de girişimcilik dersi verdiklerini söyledi. Batu, teknokentte savunma, ICT Telekom ve tüketici elektroniği ağırlıklı olarak çalışıldığını ifade ederek, teknokent bünyesinde 273 şirket ve 4 bine yakın personel çalıştığını kaydetti.
Girişimciliği destekliyor
Girişimciliği ve inovasyonu artırmak amacıyla 2005’den beri düzenlenen
YFYİ’de bugüne kadar 16 proje ekibi şirket kurdu. 60’a yakın genç mühendisin çalıştığı şirketlerin yıllık cirosu ortalama 10 milyon doların üzerine çıkabiliyor. Bünyesinde ekosistem oluşturan ODTÜ Teknokent, beş yıl içinde içerisinden milyar dolarlık şirketler çıkarmayı hedefliyor. Yarışmada yedi farklı kategoride verilen ödüllerin toplam değeri ise 450 bin lira civarında.
Mayına biyolojik tespit
YFYİ bünyesinde dereceye giren genç girişimciler şirketlerini kurarak sektörde bizde varız dediler. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Gürkan Birer ve Münir Ercan Rotasoft yazılım teknolojileri grubuyla arttırılmış gerçeklik teknolojileriyle canlı kitap, harp oyunu ve interaktifkiosk ürünlerini hayata geçirdi. Moleküler biyoloji eğitimi alan ve Biyonesil isimli şirketi kuran Sıla Toksöz, Zeynep Yurtkuran ve Ledun Akyüz, “Biyolojik Mayın Tespit Sistemi” adlı projeleriyle dikkatleri üzerlerine çekti.
Beyin dalgalarıyla bilgisayar kullandı
Minder Şirketi ise beyin dalgalarını ve yüz ifadelerini yorumlayan yazılımlarıyla, klavye ve fareyi kullanmadan sadece zihin, mimik, baş ve göz hareketleriyle bilgisayar kullanımınına olanak sağladılar. Şirket, ürünlerini engellilerin hizmetine sunmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Viavis grubu da kılcal damar görüntülerini elde etmek için tasarlanan optik bir cihazla bazı hastalıkların erken tanısını tespit edebilme imkanını sundular. Sistemle, gerçek zamanlı damar görüntülerinin çıkartılması mümkün olurken, ayrıca kan akışı bilgisi de sağlandığı için damar yapısı hakkında detaylı bilgi sağlanabiliyor.