BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’nde Mayıs ayında Yenimahalle’deki Alacaatlı bölgesinde yapılan imar değişikliğine Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı. Mimarlar Odası açtığı davada 219.5 dönümlük bir alanda imar hakkının iki katından fazla arttırıldığını ve önceki planda 218 olan konut sayısını 550’ye çıkarıldığını iddia etti.
Alacaatlı’da bir inşaat firması tarafından yapılan ve “ortalama üzerinde geliri olan aileler için konut projesi” olarak tanıtılan bölgedeki imar değişikliğinin durdurulmasına yönelik açılan dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:
‘Plan yapımına dair yönetmeliğe aykırı’
“Dava konusu işlem, ‘Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe’ aykırıdır. Dava konusu işlem ile yapılan plan değişikliğinin dayanakları açık ve belirli değildir, kamu yararından yoksundur. Onaylanmış planlar üzerinde değişiklik yapılması bazı şartlara bağlanmıştır, ancak dava konusu plan tadilatında ise bu koşulların hiçbirisi gerçekleşmemiştir.
Öncelikle plan değişiklikleri teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte, bilimsel, nesnel ve teknik gerekçeye dayanmak zorundadır. Dava konusu edilen kararda ise hiç bir bilimsel ve teknik gerekçe bulunmamaktadır. Sosyal donatı dengesi bozulmuştur.
Konut sayısı 218’den 550’ye çıktı iddiası
Konut alanın bir önceki plana göre küçük bir oranda azaltılmış olmasına karşın, Emsal değerlerinin 0,40 dan 0,85’e çıkarılmış, bu durumda ise konut sayısı 218’den 550’e artmak suretiyle 332 konut ilave edilmiştir.
Konut adasının ortasında önerilen DOP (düzenleme ortaklık payı) olarak ayrılan park alanı yalnızca çevreleyen konut adasına hizmet vereceğinden, kamu yararına aykırıdır.”
Belediyeye yeni alan kazandırdık
KONUYLA ilgili Ankara Hürriyet’e konuşan Büyükşehir Belediyesi’nden üst düzey bir yetkili, “2008 yılında yapılan değişiklikle belediyeye toplamda 40 bin metrekareye yakın okul alanı, ibadethane ve yeşil alan kazandırdık” dedi. Aynı yetkili değişiklikle ilgili şu bilgileri verdi:
“12 Eylül 2008’de bu alanın 5 binlik planları yapıldı. Bir yıl içinde Yenimahalle Belediyesi binlik planları yapmak zorunda. Binlikleri ilçe belediyesi yapmazsa aatandaşın Büyükşehir Belediyesi’ne başvurma hakkı var. Bize başvurmuşlar, biz de 137 bin metrekare olan yerleşim alanını 113 bin metrekareye düşürmüşüz. Buna karşılık 9 bin 872 metre kare ilköğretim, 13 bin metrekare ortaöğretim yeri almışız. Yeşil alan ibadethane sosyo kültür alanını da dâhil edersek 40 bin metre kareye yakın kamuya alan kazandırmışız. Burada olan konut artışı kullanılan alanın artması anlamına gelmiyor. Kamuya binlerce metrekare alan kazandırarak suç mu işlemiş olduk bunu anlamak mümkün değil.”