Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İŞKUR 2024: En Fazla İstihdam Özel Güvenlik ve Turizmde
İŞKUR 2024: En Fazla İstihdam Özel Güvenlik ve Turizmde
Aralık Ayında En Düşük Sıcaklık Erzurum’da, En Yüksek Kastamonu’da Ölçüldü
Aralık Ayında En Düşük Sıcaklık Erzurum’da, En Yüksek Kastamonu’da Ölçüldü
41 İlde 'GÜRZ-37' Operasyonları: 147 Şüpheli Gözaltında
41 İlde "GÜRZ-37" Operasyonları: 147 Şüpheli Gözaltında
Dışişleri Bakanlığı ve Yeni Büyükelçi Atamaları Açıklandı
Dışişleri Bakanlığı ve Yeni Büyükelçi Atamaları Açıklandı
2025 Kamu İşçilerine Ek Ödeme Tarihleri Belirlendi
2025 Kamu İşçilerine Ek Ödeme Tarihleri Belirlendi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Eylül 2020 Pazar - 13:21

Geleceğin ustaları hayranlık uyandırdı

Zeytinburnu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen “Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması”nda dereceye giren geleceğin ustaları ödüllerine kavuştu.

Geleceğin ustaları hayranlık uyandırdı

Geleneksel sanatları yarınlara taşımak amacıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda sanatçının katıldığı yarışmada kazanan isimler ödüllerini Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve jüri üyelerinden aldı.

Zeytinburnu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen “Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması”nda dereceye giren geleceğin ustaları ödüllerine kavuştu. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen sergi ve ödül törenine Türkiye'nin farklı illerinden yanı sıra yurt dışından da çok sayıda katılım sağlandı. İslam sanatları olarak da bilinen hüsn-i hat, tezhip, minyatür ve çini olmak üzere 4 ayrı dal ve 5 farklı kategoride düzenlenen yarışmada birbirinden iddialı eserlerin ortaya koyulması jüri üyelerine zor anlar yaşattı.

Türkiye’de özellikle son yıllarda geleneksel sanatlara karşı artan ilginin sürdürülmesini ve sanata gönül veren insanların bir araya gelmesini amaçlayan yarışmaya Aydın, Bursa, İstanbul, İzmir, Konya, Kütahya ve Sakarya gibi illerimizin yanı sıra yurt dışından da İran, Malezya, Mısır ve Pakistan gibi birçok ülkeden sanatçı katılım gösterdi.

4 AYRI DAL VE 5 AYRI KATEGORİDE ÖDÜL

Hüsn-i hat, tezhip, minyatür ve çini olmak üzere 4 ayrı dal ve 5 ayrı kategoride yüzlerce eserin mücadele ettiği yarışmada; hüsn-i hat (Sülüs-Nesih Kıt’a) dalında; Hakan Arslan birinci, Noman Rajab ikinci, Senem Demirci üçüncü, hüsn-i hat (Celî Talik) dalında; Abdullah Eren birinci, Züleyha Öztürk Yaylakcıoğlu ikinci, Mustafa Zenbil üçüncü, tezhip dalında; Nazanin Rahanama birinci, Aslıhan Şentürk ikinci, Majid Arfaei üçüncü, minyatür dalında; Emine Suna Baran birinci, Esra Tunçez ikinci, Tanja Hamşioğlu üçüncü, çini dalında; Mehmet Kınık birinci, Kadir Ertürk ikinci ve Nezire Güleş üçüncü oldu.

4 ayrı dal ve 5 ayrı kategoride ilk 3 dereceye giren ve teşvik ödülüne layık görülen 39 sanatçının ödüllendirildiği törende birincilere 20.000 TL, ikincilere 15.000 TL, üçüncülere 10.000 TL, teşvik ödülüne layık görülen sanatçılara ise 7.500 TL para ödülü hediye edildi. Ayrıca yarışmada Jüri tarafından “Sergilenmeye değer” görülen eserler de Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi, 13 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.

“GÜCÜMÜZ YETTİĞİNCE BU YARIŞMAYI SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ”

Bugünün ustalarının, geleceğin ustalarını belirlediği ve onlara yol gösterdiği bir yarışmaya katkı sunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Bazı şeylerin önemi o gün değil ama daha sonra anlaşılıyor. Hepimiz geleneksel sanatların tarihine baktığımız zaman birtakım hocalardan, ekollerden bahsedilir. Allah’a sonsuz şükürler olsun ki Zeytinburnu Belediyesi’nin bu yarışması şimdiden büyük bir prestije kavuştu. İnşallah gücümüz yettiğince bu yarışmayı hocalarımızın tavsiyeleri doğrultusunda geliştirerek sürdürmeye kararlıyız. Geleneksel sanatların geleceğe aktarılması ancak böyle mümkün olabilir. O yüzden bu yarışmanın sanat dünyasında anlamlı ve itibarlı bir yarışma olmasını sağlayan ve başından itibaren bu yarışmaya katkı veren jüri üyesi hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki bir yarışmanın değeri biraz da jüri üyeleriyle yani bugünün ustaları ile ölçülüyor. Elbette başından itibaren bu yarışmaya ilgi gösteren geleceğin ustalarına da çok teşekkür ediyorum. Bu yıl gerçekten hocalarımız eserleri seçmekte zorlandılar, hepsi birbirinden kıymetliydi. O bakımdan ilgi gösteren bütün sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Elbette bize bütün bu işleri yapma imkânını veren Zeytinburnu halkına da huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ SIRADA ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ VAR”

Yarışmada seçici kurul görevini üstlenen jüri üyeleri adına konuşan Doç. Dr. Savaş Çevik, “Sanatın tarih içerisinde yaşaması, gelişmesi ve değişimi iki ana faktöre bağlı; bunlardan bir tanesi manevi takdir, ikincisi maddi takdirdir. Bu değişmeyen bir kural. Sanat pahalı bir uğraş, bu sebeple insanların çoğu sanatı elde edebilmek imkânına sahip değil. Ancak satın alınmak ve desteklenmek suretiyle sanat eserleri ve sanatçı günümüze kadar gelebilmiştir. Bugün de aynı durum söz konusu değişen hiçbir şey yok. Sanatçının gelişmesi, yetişmesi ve sanatın ilerlemesi için bu koruyuculuk vasfının olması gerekiyor. Manevi destek halk tarafından zaten gösteriliyor. Fakat bu işin maddi yönünün de olması gerekiyor. Ülkemizde bu sanatların gelişmesine katkıda bulunan çeşitli kuruluşlar var. Yarışmalar şeklinde de sanatta desteklenmek çok önemli bir yer işgal ediyor. Çünkü yarışma, sanatçıya hem maddi hem de manevi bir destek sunmaktadır. Bu sanatçı için güzel bir şey. 1980’li yılların ortalarından itibaren Türkiye’de geleneksel sanatlarımızın gelişmesine katkıda bulunan bir kuruluş var: İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA). Ardından Albaraka da bu işe el attı ve gerçekten maddi yönüyle de kayda değer ödüller koymak suretiyle bu sanatların gelişmesine büyük katkıda bulunuyor. Ve hemen üçüncü sırada Zeytinburnu Belediyesi geliyor. Ben bu konuda Sayın Ömer Başkan’ı ve yetkileri tebrik ediyorum. Zeytinburnu’nun bu yıl 7’ncisini yaptığımız gelenekselleşmiş yarışması, hem maddi hem de manevi yönüyle geleneksel sanatların gelişmesine katkıda bulunan çok önemli bir yarışma. Herkesi desteklerinden dolayı kutluyorum. Gördüğümüz o ki geleneksel sanatlarımız eskileri aratmayacak. Hatta zaman zaman bazı noktalarda eskilerden daha iyi bir konuma geldiğini büyük bir mutlulukla müşahede ediyoruz. Bu bizleri sevindiren bir olay. Demek ki bu katkılar, bu çalışmalar yerini buluyor. Ve sanatlarımız gelişmeye, ilerlemeye devam ediyor. Biz bu konuda son derece mutluyuz.” diye konuştu.

Yarışmada derece giren eserler, 13 Eylül’e kadar Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Hibya Haber Ajansı

 
Haftalık Piyasa Takvimi 7 -11 Eylül 2020
 
VakıfBank kupada 2'de 2 yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ara Güler Müzesi’nin kapıları yeni sergi ile tekrar açılıyor
Ara Güler ve Ahmet Hamdi Tanpınar ‘Aynı Rüyanın İçinde’ buluştu.
8. Boğaziçi film Festivali’nin başvuruları uzatıldı
8. Boğaziçi Film Festivali'nin ulusal uzun metraj, ulusal kısa kurmaca ...
Minyatür 2.0: güncel sanatta minyatür
Pera Müzesi Öğrenme Programları, yeni çocuk atölyelerini “Minyatür 2.0” ...
 
Hukuk eğitiminde merak edilenler
Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” ile, Ukraynalı sanatçının 1919-1921 ...
Çünkü Sözümüz Var
Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek ‘Uluslararası Kahramanmaraş ...
Hazan mevsiminde baharı yaşatan kitaplar
Tudem, 2020 yılının güz aylarına, tazelenmiş umutlar ve keşfedilmeyi bekleyen ...
 
8. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal yarışma başvuruları devam ediyor
Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 23 – 30 Ekim tarihleri arasında ...
Sanatsal mozaik sergisi Kale’de açılıyor
?Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından KSÜ ve İŞ-KUR işbirliği ...
Kahramanmaraş’ın sözü dünyaya ulaşacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör: “Biliyorsunuz Kahramanmaraş, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Hayvan Hakları mı? İnsanlık mı?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Türkiye’nin BRICS Hamlesi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Muhalefetin Kaygısı
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Füze stoku ve caydırıcılık
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Toplumun Vicdanla Sınavı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Deizme kayan gençliğin vebali boynunuzda!
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri