Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
14 Eylül 2020 Pazartesi - 11:55

Faiz kararları

BIST100 tarafında baskın olabilir ve yurtdışı piyasaların da etkisiyle endeks güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.(Ziraat Yatırım)

Faiz kararları

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Küresel borsalar aşı umuduyla bu sabah alıcılı bir görüntü sergilemekteler. İlaç şirketi Pfizer CEO'suna göre koronavirüs aşısı bu yılın sonuna yetişebilir. Küresel piyasalarda aşağı yönlü risklerin arttığı ortamda söz konusu açıklama ile birlikte ABD vadelileri %1 civarında alıcılı bir görüntü sergilemekteler. Asya borsalarında yine yükselişler hakim. Yurtiçi tarafta ise Moody'sin not indirim haberi ve Doğu Akdeniz ile ilgili gelişmeler takip edildi. Bölge'de müzakerelere katkı sağlayacak gelişmeler BIST100 tarafında baskın olabilir ve yurtdışı piyasaların da etkisiyle endeks güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
       
 

 

MAKROEKONOMİ

        
ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının faiz kararı bu haftanın öne çıkan gelişmeleri olurken, merkez bankalarının genel olarak bekle ve gör modunda ekonomik gelişmeleri izlemeyi tercih edecekleri ve para politikalarında belirgin bir değişikliğe gitmeyecekleri düşünülmekte. Japonya Başbakanı Abe'nin istifası ardından yeni liderin seçimi, Brexit görüşmeleri de izlenecek ana gelişmelerden. OECD bu hafta ekonomik görünüm raporunu yayınlayacak.

Ağustos ayının sonunda gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Powell, Fed'in "ortalama" %2 enflasyon hedefleyeceğini duyurmuştu. Powell'ın, Fed'in yeni para politikası stratejisini duyurması ardından Fed üyeleri ilk kez toplanacak. Fed yüksek belirsizlik içeren bu ortamda uygulamaya koyduğu ultra gevşek para politikalarının etkilerini izlemeyi sürdürüyor ve bu haftaki toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmemekte. Fakat yeni para politikası çerçevesine ilişkin detaylar, faiz beklentilerinin izlendiği "dot plot" ve ekonomik projeksiyonları önemli olacaktır. ABD'de ayrıca ekonomik görünümün üretim ve tüketim yönünden gidişatını resmedecek ağustos ayına ilişkin salı günkü sanayi üretimi ve çarşamba günkü perakende satışlar verisi takip edilecek. 

Almanya'da yarınki eylül ayına ilişkin ZEW endeksi ile Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak temmuz ayı sanayi üretimi verisi haftanın öne çıkan gelişmeleri. Euro Bölgesi sanayi üretiminin 2. çeyrekteki  tarihi daralma sonrası, 3. çeyreğe nasıl başladığına dair fikir edilenecek. Temmuz imalat PMI genişleme bölgesinde gelse de bölgede artan vaka sayılar neticesinde toparlanmanın görece hız kestiği görülmekte. Perşembe günü ise ağustos ayına ilişkin TÜFE verisi takip edilecek. Öncü veriler ağustos ayında TÜFE'nin negatif gerçekleşerek deflasyon bölgesine geçtiğini göstermişti. Değerlenen euro, Almanya'daki KDV indirimi, salgının yarattığı talep eksikliği ve enerji fiyatları deflasyonist sürece katkıda bulunmakta. İngiltere'de ise odak noktası perşembe günkü BoE toplantısı olacak. Enflasyon görünümü yanında istihdam görünümü de karar vericilerin dikkatinde olacaktır. 

Asya tarafında perşembe günü Japonya, Endonezya ve Tayvan Merkez Bankaları toplantıları bulunmakta. BoJ'un toplantısından önemli bir değişiklik beklenmemekte. Salı günü Çin'in ağustos ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve işsizlik oranı verilerinden ekonomik gidişata dair sonuç çıkarılmaya çalışılacak. Daha önce Çin'in PMI verileri ve dış ticaret verileri ekonomik toparlanmaya ilişkin olumlu sinyaller vermişti. Rusya,Brezilya ve Güney Afrika bu hafta faiz kararı açıklayacak gelişmekte olan ülkelerden.

Yurt içi veri takviminde ise bugün temmuz ayı sanayi üretimi, yarın ağustos ayına ilişkin konut satışları ve ağustos ayı merkezi yönetim bütçe dengesi, çarşamba günü konut fiyat endeksi ve cuma günü de TCMB eylül ayı beklenti anketi takip edilecek.

Bugün saat 10'da temmuz ayına ilişkin sanayi üretim verisi açıklanacak, Foreks anketinde beklentilerin oldukça farklılaştığını gözlemliyoruz. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin temmuz ayında yıllık %4,8 artması beklenmekte. Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi beklentilerden iyi gelerek bir önceki yılın aynı ayına göre yatay seyretmişti. Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık olarak %17,6 artmış ve sanayi üretiminde salgınla birlikte görülen üretim kaybının telafi edilmeye başlandığını göstermişti. 

Bütçe dengesi, temmuz ayında 29,7 milyar TL açık vermis bütçe açığı/GSYH oranı ise %4,4'e yükselmişti. Salgın nedeniyle artan harcamalar ve azalan gelirlerle birlikte yılın ilk 7 ayındaki bütçe açığı 139 milyar TL'ye ulaşarak YEP'teki 138,9 milyar TL'lik bütçe açığı öngörüsünü aşmıştı. Bütçe dengesi öncesi bütçenin görünümüne dair fikir vermesi adına hazine nakit dengesindeki gelişmeleri izlemekteyiz, buna göre ağustos ayına ilişkin Hazine nakit dengesi salgın sonrası ilk kez fazla verirken, gelirlerde toparlanmaya işaret etti. Detaylara bakıldığında gelirde aylık %29 artış, faiz dışı giderde ise %35 azalma vardı. Bu açıdan bütçe görünümünde ağustos ayında daha iyi bir görünüm olacaktır fakat bu sene bütçe dengesinden ziyade istihdam ve salgından etkilenen sektörleri desteklemenin öncelik olması sebebiyle daha geniş bütçe açığına tolerans gösterileceği gözleniyor. İç talepteki toparlanmanın gücü ve salgının gidişatı bütçedeki genişlemeyi belirleyecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bu sene %5-6 bandında bir bütçe açığı/GSYH oranının mümkün olabileceğini değerlendirmekte.

Kamu bankaları öncülüğünde temmuzda da devam eden düşük konut faizleri ile haziran ayında gördüğümüz konut piyasasındaki ivmelenme sürmüş ve temmuz ayında 130,7 bini ipotekli olmak üzere 229,4 bin toplam konut satılarak toplam satış ve ipotekli satış veri setinde görülen en büyük rakam olmuştu. Toplam konut satışları aylık %21, yıllık %124 artarken, ipotekli konut satışları ise aylık %29, yıllık ise %901 artmıştı fakat TCMB'nin likidite sıkıştırıcı adımları ile birlikte ağustos ayında finansal sıkılaşma ile konut satışlarının hız keseceğini düşünmekteyiz.

Konut Fiyat Endeksi haziran döneminde aylık %2,65 artarak 139,5 seviyesine gelmişti. Haziran döneminde toplam konut satışları da düşen faizlerin etkisiyle geçen senenin aynı ayına göre %209,7 artmıştı. Temmuz ayında da satışlar %124,3 arttı, bu bakımdan konut fiyat ekseni temmuz döneminde de yukarı yönlü olacaktır fakat ağustos ayıyla birlikte TCMB'nin normalleşme adımları çerçevesinde finansal koşulları sıkılaştırmasıyla gelecek dönemlerde konut fiyat endeksi bundan kısmi olumsuz etkilenecektir.

Ağustos ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcılarının, TCMB'nin likidite kompozisyonundaki ayarlamaları dikkate alarak faiz beklentilerini yukarı yönlü şekillendirdikleri görülmüştü. Eylül ayında TCMB fonlama içindeki geleneksel yöntemle yaptığı fonlamaları artırdı. Bu bakımdan hem AOFM hem de politika faizi beklentilerinde yukarı yönlü revizeler görmemiz olası. Kredilerin desteğiyle toparlanan iç talep ve zayıf turizm gelirleri ile birlikte cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revize yapılmıştı. İç talebi baskılayıcı tedbirlere rağmen altın ithalatı neticesinde dış ticaret açığında ağustos ayındaki sert yükseliş sonucu cari açık beklentilerinde yukarı yönlü revizenin sürmesi muhtemel. Ayrıca döviz kuru hareketleriyle birlikte enflasyonda da yukarı yönlü revize görebiliriz.

Cari işlemler açığı, temmuz ayında 2 milyar USD olan beklentilerin altında ve salgın öncesi dönem olan şubat ayından bu yana en düşük seviyede 1,82 milyar USD olarak gerçekleşti. Salgının etkilerini daha derin hissettiğimiz nisan, mayıs ve haziran ayında cari açık ortalama 4 milyar USD gerçekleşmişti, temmuz ayında hem cari açık miktarı hem de finansmanı anlamında görece daha iyi bir görüntüye sahibiz. Temmuz 2019'da ise cari denge 1,99 milyar USD fazla vermişti. Geçen sene aynı döneme göre daha iyi bir dış ticaret açığına karşın hizmetler dengesindeki zayıf görünüm temmuz ayında cari açık vermemizin ana nedenini oluşturdu. Temmuz ayında altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise 2,1 milyar USD fazla verdi.

ŞİRKET HABERLERİ 

Çelebi Hava (CLEBI, Nötr): Şirketin Tanzanya'nın Darüsselam şehrinde mukim, 100mn Tanzanya Şilini sermayesinde %65 paya sahip olduğu bağlı ortaklığı Celebi Tanzania, Tanzanya Sivil Havacılık Otoritesi ("TAA") tarafından verilmiş sahip olduğu lisans kapsamında, Tanzanya sivil havacılık mevzuatı gereği, Tanzanya'daki havalimanlarında yer hizmetleri imtiyazı kazanma hakkı elde etmişti.  Bu kapsamda, Celebi Tanzanya, yaptığı başvuru kapsamında, Tanzanya'nın Darüsselam şehrindeki Julius Nyerere Uluslararası Havalimanı'nda 5 yıl süre ile havalimanı yer hizmetleri verme imtiyazı elde etmiştir. Söz konusu imtiyaz sözleşmesi imzalanmış olup 5 yılın sonunda bir 5 yıl daha uzatılabilecektir.

Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): ESHOT Genel Müdürlüğü'nün ihalesine ilişkin, en iyi teklifin Şirket tarafından verildiği ve ihaleye ilişkin davet mektubunun Şirkete iletilmiş olduğuna dair ihale sonucu bilgisi kamuya açıklanmıştır.

Söz konusu ihale ile ilgili iş artışı gerçekleşmiş olup mevcut sözleşmeye yaklaşık  93,7 milyon TL bedelli 34 adet solo tip dizel otobüs ve 26 adet körüklü tip dizel otobüs ile bu araçların 5 yıllık bakımı ilave edilmiştir. Söz konusu iş artışına ilişkin teslimatların partiler halinde 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

11 Ağustos 2020 Tarihli Otokar Raporumuz için tıklayınız…


SEKTÖR HABERLERİ 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, toplam kredisi 500 milyon TL'yi aşan şirketlerin 30 Haziran 2021'e kadar kredi derecelendirme notu alması gerektiğini duyurdu.


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Ceo Event Medya (CEOEM):Şirket tarafından, yurtdışına medikal nitril eldiven satışı gerçekleştirmek üzere, dış ticaret şirketine 2,1mn TL(KDV hariç) tutarında fatura düzenlenmiştir.

Fenerbahçe Futbol (FENER): Şirket ile bankalar arasında yapılan müzakereler çerçevesinde vadesi 2021 Mayıs ayına kadar olan toplam 328,1mn TL karşılığındaki kredi anapara ödemesinin 2021 yılının Ekim ayına ötelenmesi hususunda mutabık kalınmıştır.

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket daha önce yaptığı açıklamalarda Elazığ Şehir Hastanesinin işletmecisi Rönesans Holding şirketlerinden Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı A.Ş. ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetlerinin 01.08.2018 tarihinden itibaren beş yıl süreyle sunulması hususunda anlaşma imzalandığına ilişkin bilgi vermişti. T.C. Sağlık Bakanlığı ve Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı A.Ş. arasındaki Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Elazığ Şehir Hastanesi sözleşmesinin tadil edildiği duyurulmuştur. Buna göre Rehabilitasyon Hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme kapsamından çıkartılmış olup Rehabilitasyon Hizmetleri Bakanlık tarafından sunulacaktır. Rehabilitasyon Hizmetlerinin proje kapsamından çıkarılmasına karar verilmesi neticesinde Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı A.Ş. ile Şirket arasında 11.09.2020 tarihinde imzalanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmet Sunum sözleşmesi konusuz kalmış olup, ilgili sözleşme tarafların karşılıklı mutabakatıyla sona ermiştir. Şirketin Elazığ Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon işinde çalışanlarına ilişkin tüm yükümlülükleri ve sabit kıymet bedelleri Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı A.Ş. tarafından karşılanacağı, sözleşmenin sona ermesi nedeniyle şirkete herhangi bir zarar ve yükümlülük doğmayacağı belirtilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,22 seviyesinden %10,29 seviyesine yükseldi. Cuma günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,28'den fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 303,3 milyar TL ile 220 milyar TL'si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 200 milyar TL 1 aylık,%10,87) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 55,4 milyar TL'si BİST'te %9,75'ten, 16,2 milyar TL'si BAPP'ta %9,75'ten ve diğer geri kalan 11,7 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75'ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,68 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,66-%0,69 bandında hareketin ardından, %0,67 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüş ağırlıklı seyir gözlendi. Bu kapsamda, faizlerde özellikle orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 40 baz puana varan düşüşler gözlendi.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Haftalık piyasa takvimi 14-18 Eylül 2020
 
Yeni eğitim döneminde dikkat edilmesi gerekenler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık piyasa takvimi 14-18 Eylül 2020
14-18 Eylül 2020 haftası yurt içinde Sanayi Üretimi, Tarım ÜFE, Perakende ...
Küresel piyasalar
Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, yatırımcıların fiyatlamalarda ...
Merkez Bankaları haftası ama pas geçecekler
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 28,728,452 – tedaviye pozitif ...
 
Fed faiz kararı
Fed Faiz kararını 16 Eylül Çarşamba saat 21.00’de açıklayacaktır. Faiz ...
USDTRY – 7.47 seviyelerinden işlem görmekte
Geçtiğimiz gün, 31 Ağustos’dan çizdiğimiz trend çizgisini aşağı yönde ...
Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatında 10 milyar doları hedefliyor
Ege Bölgesi'nde tarım ürünleri ihracatının yeni lideri yaş meyve sebze ve mamulleri oldu.
 
ABD'de enflasyon toparlanma eğiliminde
*İngiltere Sanayi Üretimi Aylık: %+5.2 (Beklenti:% Önceki:%+9.4 ) (İkon Menkul)
Doğalgaz müjdesi çok konuşuldu
Medya Takip Merkezi, Ağustos ayı ekonomi karnesini açıkladı.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1090.00 - 1120.00 arasında işlem ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri