SERÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinem Ersoy, serebral palsi hastalığını Ankara Hürriyet’e anlattı. Serebralli çocukların sorunlarına da değinen Ersoy şunları söyledi:
“Serabral palsi beynin bir bölgesinde hasar nedeniyle ortaya çıkan kas veya kontrol yetersizliğidir. Bu hastalıkla ilgili sorunlar yaşam boyu devam eder. Ama çocuk yaş ilerledikçe uygun tedavi yaklaşımlarının katkı ve desteği ile bu sorunlara uyum sağlamayı onlarla başa çıkmayı öğrenebilir. Serebral palsili çocuklar güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun yaşar. Hastalaın aileleri yeterince bilinçli değil. Çocukların genel ihtiyaçlarını mümkün olduğunca karşılamaya çalışıyoruz. Yılda en az 70 çocuğun aparat ihtiyaçlarını temin ediyoruz.
Eğitim ile kaynaştırma
SERÇEV, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Vakfı ve Ankara Valiliği ile birlikte MEV Gökkuşağı İlköğretim Okulu projesini gerçekleştirdi. Okullarda tersine kaynaştırma sistemini uygulayarak çocukların eğitim almalarına önem veriyoruz. Meslek liselerinde de bu uygulamayı başlatmak istiyoruz. Çünkü üç yaşında eğitime alınan çocuklar 14 yaşından sonra evlerine dönmek zorunda kalıyor.
Engelsiz oyun parkı
SERÇEV’in koordinatörlüğünde hazırlanan AB projesi ile engelsiz oyun parkları uygulamasını hazırladık. Parklar, engelli ve engelsiz çocukları bir arada buluşturup, kaynaşmalarını sağlayacak. Proje birçok belediye tarafından beğenilerek uygulamaya konuldu.” Aynı zamanda bir Serebral palsili annesi olan Ersoy, ailelere de önerilerde bulundu. Ersoy şunları söyledi: “İlk olarak kabullenmenin yanı sıra faydalı olabilmeleri için yeteri kadar bilinçli olmaları da önemli. Hayata, dünyaya insanlara bakış açıları değişmeli. Çocuklarımızın hepsi hayatla barışık ve kendi durumlarının farkında. Toplumun ve eğitimcilerin engelleri aşması halinde çocuklar da engelleri geride bırakacak” şeklinde ifade etti.